Cine este Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria București

Ultima actualizare:

    Cătălin Predoiu a intrat în atenția lumii politice în 2008Foto: Facebook PNL București
Cătălin Predoiu a intrat în atenția lumii politice în 2008Foto: Facebook PNL București

Cătălin Predoiu (47 de ani), președintele PNL București și candidatul partidului pentru fotoliul de primar general al Capitalei, a intrat în atenția tuturor în 2008, în momentul în care a fost numit ministru al justiției. Până își va îndeplini visul de a ajunge președinte, Predoiu poate urma traseul lui Traian Băsescu, cel care i-a fost apropiat într-o perioadă și poate ajunge de la primărie la președinție. Prima condiție este să și devină primarul Bucureștiului.

Buzoianul Cătălin Predoiu este avocat de profesie, fiind absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității din Bucureși. După cursurile universitare, Predoiu a intrat în Baroul București și a pus bazele unei firme de avocatură alături de Ioana Racoți, cabinet specializat pe operațiuni de fuziuni, achiziții și privatizări, fiind în centrul celor mai mari acțiuni de acest tip din România între 1997 și 2005. Cu timpul, firma și-a extins activitatea și în domeniul finanțării achizițiilor și al concurenței, precum și în domeniile energiei și resurselor naturale.

Între 1994 și 2007 a predat cursul de Drept Comercial la facultatea unde a studiat.

Perioada de ministru

29 februarie 2008 a fost data la care Predoiu a devenit ministru al justiției în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu. Numirea sa i-a nemulțumit pe vicepreședinții PNL, Ludovic Orban, Crin Antonescu și Norica Nicolai, care i-au reproșat premierului Tăriceanu că nu au fost consultați și au aflat din presă de nominalizarea lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiției, precum și de faptul că s-a încălcat o decizie a conducerii partidului.

În cadrul Guvernului Boc, Predoiu și-a continuat mandatul de ministru, pe care l-a menținut și în Guvernul Ungureanu.

S-a retras din PNL

În 19 decembrie 2008, Predoiu s-a autosuspendat din calitatea de membru al PNL, filiala Buzău, declarându-se „surprins” de atacurile dure ale unor colegi de partid, care l-au acuzat de lipsă de caracter și de lipsă de decnță politică față de partidul care l-a făcut ministru și l-a pus pe lista de deputați. Conflictul a a venit ca urmare a faptului că partidul liberalilor trecuse în opoziție, iar Predoiu a acceptat să-și continue activitatea în Guvern.

În iulie 2013, Cătălin Predoiu s-a înscris în PDL, unde a și fost numit prim-vicepreședinte, iar în decembrie 2015 a devenit președintele PNL București.

Scandaluri în care a fost implicat

Numele lui Cătălin Predoiu nu a rămas nepătat de-a lungul timpului. În momentul în care a devenit ministru, la adresa acestuia au fost aduse câteva acuzații. Firma de avocatură la care era asociat, Zamfirescu Racoți Predoiu, a fost consultantul principal pe probleme juridice al grupului Rompetrol condus de Dinu Patriciu, dar Traian Băsescu a fost cel care i-a luat apărarea, spunând la acea vreme că "speculațiile legate de activitatea anterioară a acestuia nu au acoperire în legături care să-i pericliteze activitatea în Ministerul Justiției" și că "un bun avocat comercial poate reprezenta pe oricine, inclusiv pe mine, inclusiv pe premierul Tăriceanu" .

Visa să devină președinte

Cristian Sima, brokerul fugar, a scris acum câțiva ani pe blogul său despre amestecul lui Cătălin Predoiu la nivelul înalt al conducerii României, acesta fiind apropiat de Băsescu, dar și de Hrebenciuc. Astfel , Sima a povestit un episod de la sfârșitul lui 2011, citat de adevărul.ro: “Decembrie 2011. Reuniune la Bruxelles. Situaţia datoriilor publice ale multor ţări europene devine din ce în ce mai greu de controlat. Cameron părăseşte intempestiv reuniunea, lăsînd cuplul “merkozy” să se descurce cu moneda europeană. Băsescu se întoarce de la Bruxelles preocupat de situaţia economică, dar şi mai preocupat de scăderea popularităţii guvernului Boc şi a sa personal.Vrea să schimbe primul ministru, dar Boc nu cedează, nu vrea să demisioneze. Conduce guvernul prin mîna lui Predoiu, omul său de încredere în guvern. În guvern e haos, nimeni nu mai ascultă nici de Boc, nici de Băsescu, toţi sunt disperaţi. Informaţiile le primesc de la Predoiu. Predoiu speră ca Boc să demisioneze şi el să fie numit prim-ministru. Episodul se continuă și în februarie 2012, când Boc a părăsit Palatul Victoria, iar Predoiu a fost prim-ministru interimar pentru doar trei zile, căci în 9 februarie a fost ales Mihai Răzvan Ungureanu ca premier, spre dezamăgirea lui Predoiu, care rămâne însă în anturajul lui Ungureanu. Mai mult, Sima a povestit: “Mă cheamă la Palatul Victoriei. Îl întreb pe Predoiu ce vrea de la mine. MRU vrea un troc, să mă pună şef la consiliul consultativ şi eu să-i garantez susţinerea de la Hotnews. Îi comunic prin Predoiu că nu mă amestec în politica editorială şi întîlnirea nu mai are loc. MRU face acel consiliu mamut, totul la troc.” Predoiu nu își pierduse speranța că va ajunge președinte în 2014 și îl asigura pe Sima că-l va ajuta în scandalul WBS Holding și Hotnews.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cosmin Avram vlogger jpg
image
image
image
image
image
image
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
FotoJet (7) jpg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
FotoJet (5) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net