«Cine dă casa băncii pleacă în secunda următoare»

Ultima actualizare:

    Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, în exclusivitate pentru cititorii Click!,  totul despre Legea dării în plată. Vă prezentăm a doua parte a interviului
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, în exclusivitate pentru cititorii Click!, totul despre Legea dării în plată. Vă prezentăm a doua parte a interviului

Dacă eşti hotărât să dai casa bancii şi să scapi de rate, trebuie să fii pregătit să te muţi imediat. Bancherii nu vor fi dispuşi să te păsuiască nici măcar zi, o spune chiar avocatul Gheorghe Piperea, cel care s-a ocupat personal de întocmirea Legii dării în plată. Tot de la el afli şi cât te vor costa actele.

  • Când se ajunge la proces, băncile pot contesta legea, pe diverse articole, la Curtea Constituţională. Ce se întâmplă în acest caz?

Gheorghe Piperea: Da, pot contesta. Şi se vor referi la textul acela cu contractele în derulare. Dar, există, însă, foarte multe decizii ale Curţii, din care rezultă că o lege poate să fie aplicată contractelor aflate în derulare câtă vreme este vorba despre a reglementa efectele viitoare, şi nu despre efectele care au apucat deja să fie reglementate. Ori noi spunem aşa, nu-ţi cer să-mi dai banii înapoi, nu-ţi cer decât să-mi ştergi datoriile de acum încolo. Ia-ţi casa, îmi asum acest risc! 

  • Cât poate dura, maximum, un proces?

Dacă banca va face un astfel de proces, probabil că va dura doi ani. Numai că, în perioada aceasta, omul nu va trebui să plătească nimic.     

  • Presupunând că pe parcursul procesului legea nu mai este în vigoare, clientul va trebui să reia contractul cu banca de unde a rămas? Va plăti deodată toate ratele din acest interval, se va prelungi contractul sau va intra în biroul de credit?

Legea în integralitatea ei nu mai poate să fie contestată, ea va rămâne în vigoare. Omul în curs de excutare se află deja în biroul de credit. Cel care se află acum la zi cu ratele cu atât mai puţin că nu va putea fi pus pe lista neagră. Îi dă casa şi se şterg datoriile. Asta este o prostie a celor care au făcut lobby împotriva legii. 

  • La finalul procedurilor, când banca trebuie să ia casa, ce fel de contract se face? Care ar putea fi costurile transferării către bancă?

Este un contract de vânzare-cumpărare care se notifică la notar. Există şi posibilitatea ca banca, în aroganţa sa, să nu vină la notar şi să se ducă după aceea la instanţă şi în 7 zile să obţină un act care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare. Sunt nişte costuri cu intabularea în cartea funciară, iar onorariile notarilor sunt echivalente. Cred că o să coste undeva la 0,8-1% din sumă. Şi, atenţie, nu se face la un apartament pe  care ai dat 60.000 de euro, ci la un apartament care are acum o valoare de piaţă de 20.000 de euro. Sunt grile ale notarilor şi se evaluează. Nu va fi o sumă foarte mare. 

  • După ce dai casa băncii, cât mai poţi sta în ea? 

Se presupune că cel care dă casa băncii e pregătit să plece în secunda următoare. Nu mai stai, pur şi simplu pleci. Nu faci chestiunea asta decât atunci când eşti pregătit să te muţi. Banca mai poate spune aşa: sunt de acord cu darea în plată, dar nu mă pot ocupa logistic de această casă. Aşa că stai tu acolo 6 luni sau 6 ani cu chirie şi îmi plăteşti. 

  • Ce trebuie să facă persoanele executate silit pentru a scăpa de poprirea pe venituri?

Dacă este vorba despre o executare care nu s-a finalizat încă, se opreşte în secunda în care s-a făcut darea în plată. Dacă este vorba despre o executare care s-a finalizat cu o evacuare din casă, continuată cu o poprire, se poate face o notificare către bancă sau colectorul de creaţe, după caz, să oprească poprirea. Şi dacă acesta refuză, lucru care este previzibil după părerea mea, se merge la instanţă şi se cere să se constate ştergerea datoriilor.  

  • Credeţi că preţurile caselor vor scădea? 

Preţul va scădea cu 10-15%, dar nu imediat, ci cam într-un an şi jumătate. Şi nu exclusiv datorită legii, ăsta este trendul. Preţul corect pentru un aparatment nou cu două camere este 25.000-30.000 de euro. Astea sunt preţurile pe care le pot obţine în procedurile de insolvenţă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
panselute capitala jpeg
ion iliescu inquam photos jpg
umbrela ploi jpeg
valentin ceausescu in tinerete jpg
principalii candidati la primaria capitalei jpg
tiff cluj gala deschidere
astrazeneca jpeg
bookkeeping 615384 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net