«Cine are curaj să spună că vita mea nu e sănătoasă? »

Ultima actualizare:

    Octai, măcelar turc, ne asigură că în localul VacaMuuu carnea este proaspătă și sănătoasă
Octai, măcelar turc, ne asigură că în localul VacaMuuu carnea este proaspătă și sănătoasă

Românii au aflat de la experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii că pot face cancer dacă mănâncă mezeluri şi carne roşie. “Ei, bravo! Nu cred nici un cuvânt din ce spun experţii ăştia. Cine ştie ce interese au ei de fapt”, spune scandalizată Mioara, o bucureşteancă din cartierul Băneasa care aştepta la coadă la celebrii mici de la Cocoşatu’.

Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  că am putea face cancer dacă mâncăm mezeluri şi carne a stârnit o adevărată furtună. Marţi, producătorii au sărit ca arşi, iar ieri reporterii Click! i-au întrebat şi pe proprietarii de restaurante ce părere au despre acest pericol. “O prostie!”, a fost răspunsul lor.


    Ionuţ Constantin: ”Nu-i așa că arată delicios aceste cărnuri?”Foto: Dorin Constanda
Ionuţ Constantin: ”Nu-i așa că arată delicios aceste cărnuri?”Foto: Dorin Constanda

Ieri, la prânz, în faţa celebrului local “La Cocoşatu’”, din Capitală, erau parcate zeci de maşini, ca de altfel în fiecare zi a săptămânii. “Să trăieşti, Nea Sandu! Vrem şi noi un platou cu mici şi muştar!”, spune un tânăr bine îmbrăcat. Nea Sandu, adică Alexandru Andrei, cel care a dat numele localului, învârtea sute de mici şi fleici. Este celebru pentru îndemânarea lui şi pentru mititeii zemoşi şi gustoşi. A aflat de studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi face o grimasă. “Nu există aşa ceva! Vor să ne bage pe gât porcăriile lor, congelate cu anii. Dar românii nu vor renunţa la mititeii româneşti, la mezeluri şi la carne, adică la tot ce e mai bun pe lume. Eu folosesc cele mai proaspete ingrediente, iar cartofii prăjiţi sunt pregătiţi în bucătărie, nu importaţi gata congelaţi din Amsterdam”, ne-a spus Nea Sandu, în timp ce umplea platourile cu mititei cu muştar şi cartofiori aurii. Erau clienţi la toate mesele: români şi străini, bogaţi şi săraci, iar mirosul de grătar era irezistibil.

Nea Sandu Cocoșatu’ (foto dreapta) prepară mii de mititei  în fiecare zi
Nea Sandu Cocoșatu’ (foto dreapta) prepară mii de mititei în fiecare zi

Alt cartier, un alt fel de restaurant. Am mers la un local de fiţe, “VacaMuuuu”, din cartierul bucureştean Floreasca. Lume fină, maşini luxoase, produse pe măsură. “Avem un business foarte bun. Funcţionăm de trei ani şi, sincer, clienţii noştri vin la noi tocmai pentru cărnurile proaspete şi gustoase, pregătite de bucătari pricepuţi. După cum se vede, localul este plin de clienţi şi toţi se declară mulţumiţi”, ne-a spus Ionuţ Constantin, şef de sală. Ne arată că totul este etichetat, iar măcelarii lucrează într-o cameră închisă, unde nu poate pătrunde nici un microb.

Click! Spune:

Luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat concluziile la care au ajuns experţi din 10 ţări  care studiază riscul de îmbolnăvire de cancer de colon, pancreas şi prostată. Ei susţin că 50 g de mezeluri, consumate zilnic, cresc riscul de apariţie a cancerului cu 18%. Mezelurile şi carnea roşie au fost trecute pe lista produselor periculoase, alături de arsenic şi azbest.

«Nu sunt motive de îngrijorare»

Germanul Harald zur Hausen (79 ani), laureat al Premiului Nobel pentru medicină, a criticat raportul OMS. Ca om de ştiinţă, acesta a remarcat că în studiul experţilor nu se spune că sunt ţări unde se consumă multă carne, cum ar fi Mongolia şi Bolivia, unde cazurile de cancer la colon sunt foarte puţine. ”Nu există motive să credem că anumite tipuri de carne roşie cresc riscul de îmbolnăvire”, a spus Harald zur Hausen, fost preşedinte al Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) din Heidelberg.

Ionuţ Constantin: ”Nu-i așa că arată delicios aceste cărnuri?”
Ionuţ Constantin: ”Nu-i așa că arată delicios aceste cărnuri?”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net