Cinci militari români au fost răniți în Afganistan. Ce mesaj a transmis Iohannis

Ultima actualizare:

    5 militari români au fost răniți în misiune în Afganistan Foto: Pixabay
5 militari români au fost răniți în misiune în Afganistan Foto: Pixabay

Ministerul Apărării a transmis că cinci militari români din cadrul Batalionului 300 Protecţia Forţei „Sfântul Andrei” au fost răniţi vineri, 24 mai, în jurul orei 12.30 (ora României), în Afganistan.

Cinci militari din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, care se află în Afganistan, au fost răniți vineri în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în zona de responsabilitate, informează un comunicat al Ministerului Apărării.

Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. Incidentul a avut loc în jurul orei 12:30, ora României și a fost creată o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Din fericire, cei cinci militari sunt conștienți și starea lor de sănătate este stabilă, potrivit Digi 24. 

Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Marian Rusu, caporalii clasa a II-a Florin Anton şi Florin-Alexandru Ştefan, caporalul clasa a III-a Petrică Apetroaie şi fruntaşul Nicolae Petcu.

România a pierdut 29 de militari în teatrele de operaţii în care este angajată în afara țării. Aproape 200 de soldați români au fost răniți în aceste misiuni. Patru militari români au fost răniţi în Afganistan și luna trecută, în 13 aprilie, după ce insurgenţii au detonat un dispozitiv exploziv improvizat. În 6 mai, alți doi miltari români au fost răniți în Afganistan, după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat. 

România participă cu misiuni în Afganistan, alături de aliatul american, încă din anul 2002. La începutul acestui an, România avea peste 700 de militari alocați misiunii Resolute Support din Afganistan. La sfârșitul anului trecut, CSAT a aprobat ca 1.902 militari din Armata României să participe în 2019 la misiuni și operații în străinătate, un efectiv în creștere cu 127 militari față de anul 2018. MAI are alocat pentru misiuni în străinătate în 2019 un număr de 759 de militari și polițiști.

Mesajul lui Klaus Iohannis

Preşedintele României a transmis un mesaj în urma atacului care a avut loc în Afganistan, soldat cu rănirea a cinci militari români. „Sunt alături de militarii noştri răniţi astăzi, în Afganistan, în timp ce executau o misiune specifică în teatrul de operaţii, împreună cu militarii americani. În aceste momente dificile, le doresc militarilor noştri însănătoşire grabnică şi asigur familiile celor răniţi că aceştia primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Le datorăm întreaga noastră recunoştinţă militarilor români care servesc ţara cu profesionalism şi dedicare în zone de conflict şi îşi pun viaţa în pericol pentru menţinerea păcii şi asigurarea securităţii internaţionale”, a transmis Iohannis.

Conducerea Armatei a transmis că este informată în permanenţă despre situaţie şi urmăreşte cu atenţie evoluţia de sănătate a militarilor. La începutul lunii mai, alţi doi militari români ai aceluiaşi batalion, 300 Protecţia Forţei „Sfântul Andrei", care se află în misiune în Afganistan, au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare interioară în Baza Aeriană Kandahar, conform Adevarul.ro

image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net