Chiar şi fără manuale, în clasa I e cel mai tare

Ultima actualizare:

    Delia și prietenele ei s-au bucurat, ieri, în prima zi de școalăFotografii: Dorin Constanda
Delia și prietenele ei s-au bucurat, ieri, în prima zi de școalăFotografii: Dorin Constanda

O foaie de hârtie: un calendar sau un orar. Asta au găsit elevii din clasele mici pe pupitre, ieri, în prima zi de şcoală. Au venit ferchezuiţi, cu buchete de flori mai mari decât ei, însă au găsit băncile goale.

A fost forfotă mare ieri, în toată ţara. Părinţi, bunici, copii cu ghiozdane. A început un nou an şcolar. În Capitală, nu aveai loc să arunci un ac în metrou sau în mijloacele de transport în comun. La ora 8.30, nu puteai parca pe vreo străduţă de lângă celebrul Colegiu Jean Monnet, o şcoală „de fiţe”.

Momentul cel mai emoţionant: tunelul de flori
Momentul cel mai emoţionant: tunelul de flori

Până în curtea liceului ne-au ademenit zeci de arome de parfumuri fine. Mame cu tocuri de 14 cm, rochii şi poşete de firmă, cu un copilaş de mână.  Taţi ferchezuiţi şi aparate de fotografiat. În acest liceu se poartă uniformă, în culorile alb şi bleumarin. Aproape toţi copilaşii au venit îmbrăcaţi în aceste culori, dar unele fetiţe au uitat oja pe degeţelele de la picioruşe. A fost şi o „paradă” a ghiozdanelor: de toate mărimile, culorile, formele, cât mai vesele.

Ca în fiecare an, cel mai emoţionant moment a fost cel al tunelului de flori, la care au participat elevii din clasele a III-a şi a IV-a, pentru cei din clasele „zero” şi întâi.

Bogdan Popescu n-a zâmbit  pentru că-i lipsește un dinţișor
Bogdan Popescu n-a zâmbit pentru că-i lipsește un dinţișor

Într-una din clase, întâia C, le-am găsit pe Delia şi pe prietenele ei. Erau foarte fericite că au venit la şcoală şi ne-au citit în cor ce scria pe tablă: „Bine aţi venit în clasa întâi!”. Însă, pupiterele au fost goale, doar un calendar sau orar. Anul acesta, 500.000 de elevi din clasele întâi şi a II-a nu vor avea manuale noi.

La clasa “zero”, prichindeii au primit baloane
La clasa “zero”, prichindeii au primit baloane

Editurile de carte şcolară au contestat licitaţiile, iar Abecedarele elevilor mici vor ajunge cel mai devreme la 1 noiembrie. Copiii din celelalte clase au găsit pe pupitre manualele vechi, editate acum 10-14 ani, şi câte o bombonică.

Ce-i aşteaptă pe elevi în acest an! 

La clasa a III-a au fost manuale vechi, de acum 10 ani
La clasa a III-a au fost manuale vechi, de acum 10 ani

O mulţime de noutăţi îi aşteaptă pe elevi, în acest an şcolar.Vor fi testaţi din 2 în 2 ani, vor fi discipline opţionale noi şi un Regulament foarte strict.

PROFESORI. Li se interzice fraudarea examenelor contra foloase; să ceară bani pentru note mai mari; să colecteze bani de la elevi; să primească cadouri de la părinţi sau elevi; să dea meditaţii propriilor elevi, pe bani.

ELEVI. Trebuie să aibă o ţinută decentă şi un comportament civilizat, să nu folosească telefonul în timpul orelor, să nu părăsească şcoala fără motiv; să nu fumeze şi să nu consume băuturi alcoolice sau droguri în incinta şcolii.

PĂRINŢI. Vor primi amenzi de la 100 de lei, la 1.000 de lei, dacă nu îşi trimit copiii la ore.

EXAMENE. Elevii din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a vor fi testaţi după model internaţional (PISA). 

Flash News

- Protest pentru învăţătoare. Părinţii copiilor dintr-o clasă a III-a de la Şcoala Gimnazială Iancului nr. 52 din Capitală au protestat, ieri, în curtea şcolii, iar elevii nu au venit la deschiderea noului an, scrie Mediafax. Ei sunt supăraţi că învăţătoarea de la clasă a fost schimbată. Inspectoratul Şcolar Bucureşti a explicat motivul schimbării şi le-a recomandat părinţilor să îşi trimită copiii la şcoală să o cunoască pe noua învăţătoare.

- Mazăre către elevi: „Dacă nu înveți, ești cel mai fraier”. Primarul Constanței, Radu Mazăre, le-a spus ieri elevilor de la Școala generală ”Jean Bart” să învețe dacă vor să fie ”băieți deștepți”, dar și să facă sport ca să nu se îngrașe, el atrăgând atenția unor copii că au câteva kilograme în plus, scrie Mediafax. ”Ca să fii băiat deștept trebuie să înveți, dacă nu înveți, nu mai ești cel mai tare, ești cel mai fraier”, a spus edilul. Apoi, s-a luat de un copil mai plinuţ. ” Uite ce burtă ai! Faceți sport, nu vă îngrășați ca să fiți și voi așa!”

- Liceenii, îmbrăcaţi ca pentru club. În ţinute ca pentru discotecă sau plimbări prin oraş, elevii din clasele mari care frecventează şcolile gimnaziale şi liceele din municipiul Satu Mare au venit ieri la festivităţi foarte relaxaţi. S-au plictisit repede de discursurile profesorilor şi au folosit de zor telefoanele de fiţe, trăgând cu poftă din ţigară, scrie voceatransilvaniei.ro.

Gemenele lui Mihai Morar au început școala în ghetele tatălui

Se mândreşte cu două bijuterii de fete. Gemenele lui Mihai Morar, Cezara şi Mara, vor împlini vârsta de şase ani la sfârşitul acestui an, aşa că micuţele au început, ieri, clasa zero. Pentru omul de radio şi tv Mihai Morar, ziua de luni a fost cu o mare încărcătură emoţională, întrucât a serbat şi zece ani de matinal la Radio Zu. Tăticul a postat pe Facebook o poză haioasă cu prinţesele sale în... ghetele lui! 

Fata lui Teo Trandafir şi-a cunoscut noii profesori

Maia, fetiţa în vârstă de zece ani a simpaticei prezentatoare de la Kanal D, Teo Trandafir, a păşit în noul an şolar cu multă încredere şi cu promisiunea că va obţine numai note de zece. Obişnuită cu calificative, boboaca va fi punctată de anul acesta cu note, pentru că este în clasa a cincea. Mama ei a însoţit-o la şcoală, i-a cunoscut profesorii şi şi-a susţinut fiica la primul sunet al clopoţelului. 

Băieţelul lui Dinu Maxer e grădinar la grupa mijlocie

Pentru Andreas, de 3 ani şi jumătate, a fost o mega bucurie să meargă din nou la grădiniţă. Toată vara a aşteptat momentul acesta, iar părinţii lui, soliştii Dinu şi Deea Maxer, l-au însoţit în prima zi la grădiniţa de stat din Titan, unde e în grupa mijlocie. „E al doilea an când merge la grădiniţă, iar Andreas a fost foarte vesel, pentru că doamnele educatoare au adus la deschidere personaje de poveste”, ne-a spus tatăl lui Andreas. 

Marciuc a alergat după uniformă 

Băiatul Iulianei Marciuc şi al lui Adrian Enache, David, e elev în clasa a treia la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu”, din Capitală, iar prima zi de şcoală a fost agitată pentru celebrii părinţi, având în vedere că nu au găsit uniformă. Astfel, ziua de ieri a fost una de maraton fiind nevoiţi să colinde magazinele, dar şi să ajungă la festivitatea de începere a noului an şcolar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net