Chiar ești mândru că ești român? Iată încă trei motive!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mândria e un sentiment plăcut. Când nu e sinonimă cu orgoliul, ea poate fi chiar nobilă. Pe 1 decembrie, acest simțământ îi cuprinde pe mulți români, iar dacă îi întrebi ce-i face să simtă astfel fac apel la istorie, la trecut. Însă oameni demni de toată cinstea trăiesc și-n prezent. Deschide ochii, s-ar putea să cunoști și tu măcar unul!

De Ziua Națională mai toți românii își amintesc de cei care au scris istoria acestei țări. Acum e momentul în care cu toții ne întoarcem la origini să ne recunoaștem valorile. Îmbucurător e că oameni de toată isprava trăiesc și printre noi, merg cu același autobuz cu noi, ascultă aceeași muzică, îi bucură aceleași lucruri. Valorile autentice românești nu trebuie să aibă o sută de ani. Le poți recunoaște după cum se poartă, cum vorbesc și ceea ce fac pentru a pune numele țării tale în elita mondială. Iată câțiva dintre românii tineri de azi care au toate șansele să intre în istorie.

Ionuț Budișteanu este unul dintre tinerii români care a uimit lumea cu invențiile sale. Ieri abia a împlinit 23 de ani și are deja un portofoliu impesionant de invenții. Ionuţ a devenit faimos în 2013 când a câştigat locul I şi un premiu de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată elevilor de liceu. El a inventat un autovehicul care se conduce singur. Din anul 2010, Ionuț este membru al Clubului de Excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.


    Ionuț Budișteanu, un tânăr pe care România nu ar trebui să-l „exporte”
Ionuț Budișteanu, un tânăr pe care România nu ar trebui să-l „exporte”

Valentin Căpătan este alt tânăr care inovează domeniul auto. Este câștigătorul concursului “Propulsăm viitorul”, o bursă în valoare de 10.000 lei, în care s-a înscris în concurs cu proiectul “Stand Experimental – Sistem de fânare fără fricțiune cu ajutorul magneților de neodim”. Acest sistem reprezintă cea mai bună variantă de frânare pentru autovehiculele viitorului, magneții neodim fiind de zece ori mai puternici decât cei tradiționali, din ferită.


    Valentin Căpătan a surprins lumea întreagă cu invenția sa
Valentin Căpătan a surprins lumea întreagă cu invenția sa

Răzvan Mărcuș a inventat husa care încarcă telefonul mobil cu energie regenerabilă, fără să mai fie nevoie de curent electric de la o priză. Denumită ArKase, invenția tânărului inginer din județul Hunedoara a fost medaliată cu aur la ediția din acest an a Salonului internațional de inventică EuroInvent Iași, și cu premiul de excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în valoare de 10.000 lei.


    Pasiunea pentru gadgeturi i-a adus lui Răzvan Mărcuș premii și recunoaștere pe plan național
Pasiunea pentru gadgeturi i-a adus lui Răzvan Mărcuș premii și recunoaștere pe plan național

Români de aur la Turneul Internațional de Informatică

Nu e o noutate faptul că elevii români uimesc lumea cu performanțele lor în diverse domenii de activitate. Anul acesta însă echipele de seniori și juniori ale României, adică lotul național de minți inteligente, au „smuls” șapte medalii la Turneul Internațional de Informatică Shumen din Bulgaria. Trei medalii de aur, trei medalii de argint și o medalie de bronz.

Aurul strălucește pe pieptul lui Adrian Emanuel Dicu (clasa a VIII-a/Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova), Andrei Costin Constantinescu (clasa a XI-a/Liceul Internațional de Informatică din București) și Costin Andrei Oncescu (clasa a X-a/Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung).

Cei trei elevi laureați cu argint sunt Alexandra-Maria Udriștoiu (clasa a VIII-a/ Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova), Andrei Coman (clasa a VIII-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală) și Andrei Popa (clasa a XI-a/Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui).

Medalia de bronz a fost câștigată de Maria-Alexa Tudose (clasa a VIII-a/Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești). Din echipa țării noastre a făcut parte și Radu Alexandru Muntean (clasa a XII-a/ Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală).

Nu-i așa că vă simțiți mai bine în dimineața asta?

image
image
image
image
image
image
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net