Cel mai agresiv cancer de piele, descoperit la persoane care și-au testat alunițele în parc

Ultima actualizare:

    Peste 1.800 de persoane au fost testate gratuit în cadrul campaniei „Un viitor fără pată”, desfășurată în București
Peste 1.800 de persoane au fost testate gratuit în cadrul campaniei „Un viitor fără pată”, desfășurată în București

Bilanțul campaniei de testare gratuită a alunițelor desfășurate în București arată rezultate dramatice. 22 de persoane au fost depistate cu suspiciune de melanom (cea mai agresivă formă de cancer de piele), în urma screening-ului. Alte 48 de persoane au fost depistate cu suspiciuni de alte cancere de piele.

„1.810 persoane au fost testate gratuit pentru cancer de piele, în cele șapte zile ale programului de screening, desfășurat în cadrul campaniei „Un viitor fără pată”. În medie, 250 de persoane s-au prezentat zilnic la Unitatea Mobilă de Dermatoscopie, instalată în Parcul Tineretului, cu un vârf de 400 de persoane în weekend (vineri, sâmbătă și duminică)”, a declarat Dr. Claudia Sprîncenatu, Președinte al Asociației Melanoma MayDay.

În urma acțiunii, 22 de persoane (1,2% din numărul total de persoane testate) au fost depistate cu suspiciune de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, cu cea mai scăzută rată de supraviețuire. În urma dermatoscopiilor, alte 48 de persoane (2,6% din numărul de persoane testate) au fost declarate suspecte de alte tipuri de cancer de piele, diagnosticul urmând a fi confirmat în urma biopsiei. Pe lângă suspiciunile de cancer de piele, 300 de persoane (16%) au fost depistate cu displazii - alunițe cu risc de transformare în leziuni maligne. Persoanele au fost îndrumate urgent către instituții medicale cu competențe în acest sens, pentru investigații suplimentare.

Medicii care au efectuat testările susțin că rezultatele reprezintă un semnal de alarmă și confirmă incidența în creștere a cancerului de piele, în general, și a melanomului, în particular.

„Acum 17 ani, când am introdus în România dermatoscopie digitală de înaltă performanță, vedeam un melanom pe an. În prezent, în șapte zile, am descoperit 22 de suspiciuni de melanom, ceea ce este extrem de mult. Ne bucură, însă, interesul tot mai crescut al oamenilor de a se testa. Am văzut în această săptămână oameni de toate vârstele și de toate categoriile socio-profesionale: de la 3 la 97 de ani, ingineri, profesori, judecători, avocați, expați, pensionari, elevi, studenți, studenți la Medicină, care au fost profund sensibilizați de această campanie. Oameni din București, dar și din Giurgiu, Ploiești, Pitești, Craiova, Brăila și chiar Iași”, a declarat dr. Lucian Russu, medic dermatolog, fondator al Asociației Melanoma MayDay și coordonator al programului de screening desfășurat în Parcul Tineretului.

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer

Povara melanomului în România și în lume

Incidența melanomului este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic.  Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% dintre cazuri. Screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii. Un rol important în prevenție îl are dermatoscopia – o investigația non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde.

Cum se poate depista?

Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 20 de ori - până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sânge și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.  În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri.

În fiecare oră, o persoană cu melanom moare

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940  de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

Care sunt factorii de risc?

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

- Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;

- Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;

- Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;

- Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net