Cea mai mare eclipsă de Soare va băga Pământul în beznă

Ultima actualizare:

    Pentru două ore, Soarele va fi acoperit de Lună
Pentru două ore, Soarele va fi acoperit de Lună

În 20 martie, va avea loc o eclipsă solară, cea mai mare din ultimii 16 ani. Se va putea observa și în România, dar Marea Britanie și Polul Nord vor fi în beznă pentru două ore. După eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fără eclipse.

O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui, va putea fi observată şi din România, pe 20 martie, între orele 10.48 - 13.04.

Va fi singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 şi din următorii cinci ani.

Momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56, a declarat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, citat de Mediafax.

”O să se vadă din toată ţara, iar cel mai bine în nord-vest şi cel mai prost, în sud-estul extrem, dar nu o să fie o mare diferenţă, pentru că diferenţa de acoperire este de câteva procente. În principiu, Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui, iar lumina din jurul său va fi diferită. Vom pierde jumătate din lumina Soarelui. La ora 11.56, când este maximul, vom vedea o lumină diferită faţă de în restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. Pentru toată ţara, la ora asta va fi maximul, însă eclipsa va începe la 10.48 şi se termină la 13.04”, a explicat Adrian Sonka.

Potrivit acestuia, în cazul în care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclisa nu va putea fi văzută.

El a precizat că, la Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totală.

”Cu cât te duci mai mult înspre nordul continentului, va putea fi văzut cum Soarele este acoperit din ce în ce mai mult şi cel mai mult va fi acoperire la Polul Nord, unde va fi eclipsă totală”, a spus Adrian Sonka, citat de Mediafax.

Următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11% din discul Soarelui, în timp ce pe 20 martie va fi o acoperire de 53%, la Bucureşti.

Cea mai recentă eclipsă de Soare vizibilă din România a avut loc în anul 2011.

La noi sunt interesați doar pasionații de astronomie și specialiștii. Însă, în Marea Britanie se agită toate autoritățile. Lumina Soarelui va fi blocată mai mult de 90% în unele zone.

Astfel, la 09:31, Londra va pierde 84% din lumina Soarelui, în timp ce regiuni din Scoția, cum ar fi Edinburgh, va fi chiar mai închisă, cu 94 % din lumină. Practic, Marea Britanie va fi cufundată în beznă, iar companiile de electricitate au anunțat că vor fi posibile multe pene de curent pentru că razele solare nu vor mai ajunge la panourile care se încarcă de la Soare.

Click! spune

Dacă doriți să vedeți eclipsa de soare din 20 martie nu încercați să urmăriți evenimentul cu ochiul liber pentru că ați putea răni ochii. Folosiți ochelari speciali sau lentile întunecate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net