Ce spune Mărmureanu despre posibilitatea ca România să fie lovită de un cutremur

Ultima actualizare:

    Gheorghe Mărmureanu a explicat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică
Gheorghe Mărmureanu a explicat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a explicat cum s-a produs cutremurul de 7,8 din Nepal şi ce şanse există ca România să fie lovită de un seism de o asemenea magnitudine.

Gheorghe Mărmureanu a explicat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică. Seismologul mai spune că Nepalul e predispus la cutremure catastrofale şi este chiar de mirare că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii.

Din fericire pentru România, specificul zonei Vrancea este diferit. Pe lângă faptul că seismul din Nepal a fost de suprafaţă, iar cutremurele din Vrancea sunt de adâncime, solul de acolo este format preponderent din granit şi bazalt, iar asta a contribuit la urmările catastrofale.

“Noi suntem norocoşi. Noi avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape de 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu, potrivit bzi.ro.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs, sâmbătă, în Nepal, provocând moartea a mii de oameni şi pagube materiale însemnate. Seismul a fost urmat, duminică, de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7 pe scara Richter.

Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 3.200 de morţi

Bilanţul cutremurului din Nepal a crescut la 3.218 morţi, luni, la două zile după tragedia care a determinat zeci de mii de persoane să îşi petreacă noaptea pe străzi, relatează AP, în pagina electronică. Zeci de mii de persoane şi-au petrecut noaptea dormind în parcuri sau pe un teren de golf. Alţii au campanat în pieţe înconjuraţi de dărâmături. Cutremurul a fost cel mai grav din Nepal în peste 80 de ani. Acesta a distrus zone întregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze şi a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit în India, Bangladesh, Tibet şi Pakistan.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net