Ce se va întâmpla cu salariile românilor de la 1 ianuarie 2016

Ultima actualizare:

    Uite ce ne aşteaptă  în 2016, conform  proiectului de buget
Uite ce ne aşteaptă în 2016, conform proiectului de buget

Vestea bună: mai mulţi bani la şcoli şi spitale. Veştile proaste: nu se vor acorda tichete de masă, premii şi ore suplimentare, iar salariul minim pe economie nu se va majora. Click! vă spune ce prevede proiectul de buget pentru 2016 şi ce ne aşteaptă din prima zi a noului an.

Guvernul îngheaţă salariul minim pe economie la 1.050 de lei, a anunţat Anca Dragu, noul ministru al finanţelor, citată de Agerpres. Vechiul executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. După creşterea salariilor bugetarilor, decise în această toamnă, nu sunt prevăzute şi alte majorări de salarii în 2016.

  • Bugetarii nu vor primi nici în 2016 tichete de masă, tichete sau vouchere de vacanţă, premii şi ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizaţii la ieşirea la pensie sau trecere în rezervă.
  • Taxa pe valoare adăugată (TVA) la toate produsele va fi 20%, cu 4 procente mai mică decât acum, de la 1 ianuarie 2016. TVA la pâine, alimente şi băuturi nealcoolice va rămâne la 9%. TVA de 20% va influenţa preţul energei electrice şi al gazelor, dar nu a fost decis până acum procentul cu care urmează să scadă facturile pentru aceste produse.
  • Asigurările auto tip RCA vor fi mai scumpe cu circa 15%, de la 1 ianuarie, dar acestă majorare nu este bătută în cuie. Transportatorii sunt nemulţumiţi şi anunţă proteste de stradă.
  • Se menţin Programul “Prima casă” (dar nu se ştie încă dacă vor fi modificări din cauza legii „casă contra credit”), acciza de 7 eurocenţi pe litru de combustibil şi “taxa pe stâlp”.
  • Se va organiza în continuare Loteria bonurilor fiscale.
  • Proiectul de buget va merge la comisiile de specialitate din Parlament, apoi va fi votat în plen până la sfârşitul anului.

Click! spune

Patriarhia are alocaţi zero lei pentru 2016. Ministrul de finanţe a explicat motivele: salariile clericilor şi neclericilor vor creşte cu 10%, plus că Biserica are scutiri de impozite şi surse de venit. Premierul Dacian Cioloş a precizat că “Guvernul va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că va exista sprijin financiar pentru lăcaşurile de cult în construcţie, în funcţie de posibilităţi.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net