Ce se cuvine să facem și ce nu ar trebui să facem de Florii?!

Ultima actualizare:

    Preoțimea ortodoxă din București și județul Ilfov organizează din 2008 încoace o procesiune anuală înaintea Duminicii Floriilorfoto: Adevărul Holding
Preoțimea ortodoxă din București și județul Ilfov organizează din 2008 încoace o procesiune anuală înaintea Duminicii Floriilorfoto: Adevărul Holding

Biserica Ortodoxă Română, dar și cea Greco-Catolică celebrează duminică, 24 aprilie, sărbătoarea Intrării Domnului Isus Cristos în Ierusalim sau Floriile. Aceasta e una dintre cele mai importante sărbători anuale duminicale, dar care are o dată schimbătoare în calendarul anului bisericesc.

De asemenea, Duminica Floriilor deschide ciclul sărbătorilor pascale, ciclu care se încheie 40 de zile mai târziu, la Înălțarea Domnului.

În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Tradiția e inspirată chiar de Sf. Scriptură, acolo unde intrarea lui Isus Cristos în Ierusalim e celebrată de congenerii acestuia cu ramuri de palmieri sau de măslin, sau prin acoperirea drumului pe care urmează să treacă Domnul cu propriile lor haine.  

Credincioșii ce au participat la slujba de Florii vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casa de rele și necazuri.

În unele zone ale țării, în special oamenii din mediul rural, se încing peste mijloc cu ramurile de salcie, deoarce se crede că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști.

În Ziua de Florii se merge la mormintele celor apropiați

Tot în Ziua de Florii există un alt obicei păzit cu strășnicie, acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, semn și pentru cei din lumea de dincolo că Paștele se apropie. În alte părți ale țării există tradiția ca șnurul de mărțisor purtat de doamne și domnișoare la începutul lunii martie să se agățe într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. În alte zone, fetele singure nu ratează ocazia de a-și pune busuioc sub pernă, în încercarea lor de a devein mai dorite de tineri și de a-și putea găsi ursitul, în cele din urmă.

De Ziua de Florii s-au legat în timp și o serie de supersitiții, dintre care amintesc:

a. Cel care se împărtășește de Florii are mari șanse să i se împlinească orice dorință încearcă în momentul în care se va apropia de preot;

b. Cu ocazia Floriilor, femeiele coc plăcinte, pe care le dau de pomană, ca să nu moară de dorul copiilor. Legenda spune că cei care nu fac același lucru se vor umple sigur de pistrui;c. De Florii se aerisesc hainele si zestrea;

d. Înaintea marii sărbători, fetele mari din Banat și Transilvania obișnuiesc să pună o oglindă și o cămașă curată sub un par altoit. După răsăritul soarelui acestea sunt luate și folosite în farmecele de dragoste și sănătate;d. La miezul nopții de Florii se fierbe busuioc în apă. Unii adaugă și canafi de la prapurile folosite la înmormântarea unei fete mari, iar dimineața fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos și stralucitor ca firele de la prapuri. Ceea ce nu se folosește se toarnă la rădăcina unui păr în speranța că băieții se vor uita după ele, ca după un copac înflorit;- e. Dacă cineva îndrăznește să se spele pe cap chiar în ziua de Florii, fără apă descântată și sfințită, riscă să albească;f. De Florii se dau câteva ramuri de salcie la vite ca să mănânce, iar livezile și viile sunt împodobite ca să dea roade bogate.

Vremea din Duminica Floriilor dă tonul celei din ziua de PaștiTradiția din popor, de foarte multe ori confirmată, mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și în prima zi de Paști.

Sărbătoarea de Florii aduce cu ea și “dezlegarea la pește”, cei care țin post având voie să mănânce preparate din pește în această zi. De regulă, comercianții profită din plin de această prevedere. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.

În București, sâmbătă, 23 aprilie, va avea loc o procesiune de Florii a preoților și credincioșilor ortodocși, după modelul catolic, reluată în 2008. Procesiunea va pleca de la ora 16.10 de la Mânăstirea Radu Vodă și se va încheia la Catedrala Patriarhală Pe de altă parte, bucureștenii sunt așteptați în Parcul Cișmigiu, între orele 10.00 și 21.00, la sărbătoarea în aer liber ”Tradiții și Flori de sărbători”, ce oferă concerte, expozitții de iepuri și miei, ateliere recreative pentru cei și plimbări cu ponei. Manifestarea va avea loc zilnic până luni, 2 mai. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net