Ce să faci de pe acum ca să ai bani când ieşi la pensie

Ultima actualizare:

Chiar dacă acum eşti mulţumit de salariul pe care îl primeşti şi de veniturile pe care le ai, odată ce ai ieşit la pensie banii se vor împuţina şi vei fi obligat să trăieşti cu sume mult mai mici. Iar cheltuielile s-ar putea să fie mult mai mari. De aceea, este bine să te gândeşti de pe acum la ce ai de făcut pentru bătrâneţi liniştite. Iată ce sfaturi ne dau specialiştii!

Informează-te

Dacă eşti angajat şi ai între 18 şi 35 de ani, o parte din contribuţia ta de asigurări sociale este administrată de un fond privat de pensii. De obicei, tu eşti cel care alege acest fond în primele 4 luni de activitate în câmpul muncii. În cazul în care nu ai făcut asta, vei fi repartizat aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii Publice. Informează-te asupra drepturilor pe care le ai, dar şi asupra condiţiilor de administrare a acestui fond: comisioanele percepute de administrator, politica de investiţii, care sunt instrumentele financiare şi procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare şi raportare către fiecare participant. 

Pregăteşte un plan

Pentru a face un plan cât mai eficient ar trebui să calculezi suma de bani de care vrei să dispui în momentul în care ieşi la pensie. Ar trebui să ai în vedere stilul de viaţă pe care doreşti să-l duci după ce ai ieşit din activitate. De exemplu, dacă vrei să călătoreşti, încearcă să estimezi costurile. În mod normal, o persoană are nevoie de 70-80% din veniturile actuale pentru a trăi confortabil la pensie. 

Administrează-ţi fondul de pensii

Specialiştii recomandă să începi administrarea fondului tău de pensii cât mai curând posibil, vârsta ideală fiind cea de 25 de ani. Dacă începi din timp, fondul tău de pensie va fi mai eficient şi vei avea mai multe oportunităţi în momentul în care vei ajunge la apogeul carierei tale. În plus, vei avea suficientă experienţă astfel încât să faci investiţii mai eficiente şi mai sigure. 

Investeşte inteligent

În general, investiţiile sunt împărţite în trei categorii, în funcţie de gradul lor de risc: investiţii cu grad ridicat de risc, cu grad mediu de risc şi investiţii sigure. 

Cele riscante pot fi obligaţiunile corporate, cele cu randament ridicat, fondurile mutuale de acţiuni şi acţiunile. Inevestiţiile singure sunt fonduri de obligaţiuni, depozite bancare, titluri de stat. Aşadar, fiecărei etape a carierei tale îi corespunde un anumit tip de investiţii. Pentru început, obiectivul ar trebui să fie creşterea resurselor financiare, dar trebuie să ai grijă cum investeşti. La sfârşitul carierei tale obiectivul ar trebui să fie protecţia banilor pe care i-ai acumulat. De aceea, la vârsta de 60-65 de ani activele cu risc nu ar trebui să depăşească 10% din investiţiile tale. 

Alte sfaturi utile

  • Dacă mai ai câţiva ani până la pensie, încearcă să-ţi achiţi toate ratele pe care le ai la bănci. Mai mici sau mai mari, aceste datorii trebuie stinse. În acelaşi timp, încearcă să nu faci alte împrumuturi. 
  • Dacă îţi dai seama că nu te vei descurca prea bine cu cheltuielile pe care le vei avea (întreţinere, facturi), renunţă la apartamentul tău, vinde-l şi ia-ţi unul mai mic. Multe persoane au procedat în acest fel şi au dus-o mult mai bine cu banii. 
  • Ai grijă de sănătatea ta! Mai bine previi anumite boli, decât să încerci să le vindeci. Unui pensionar îi este destul de greu să se descurce cu banii pentru medicamente sau alte tratamente costisitoare.
  • Dacă dispui de bani în prezent, poţi face o achiziţie imobiliară care să-ţi aducă lunar venituri. Cumpără o garsonieră pe care s-o închiriezi când vei ieşi la pensie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net