Ce poate pierde România dacă o "rupe" cu Rusia

Ultima actualizare:

Dintr-un aliat strategic înainte de ’89 şi în anii ’90, Rusia a devenit, în ultima perioadă, un ciumat pentru România. Ţara noastră, care susţine sancţionarea economică a Rusiei, are mai mult de pierdut de pe urma ruperii relaţiilor cu vecinul de la Răsărit.

Prin vocea demnitarilor săi, România a blamat Rusia pentru doborârea aeroavei civile MH17 pe teritoriul Ucrainei. Administraţia prezidenţială şi Guvernul îl consideră pe Vladimir Putin responsabil de înarmarea rebelilor proruşi, care a dus la escaladarea conflicului de divizare a Ucrainei. Ruperea relaţiilor economice dintre cele două state va dăuna, însă, mai mult României decât Rusiei. O seamă de oligarhi ruşi, care deţin companii şi combinate de prestigiu de la noi, au pe mâna lor destinele a mii de români. Locurile lor de muncă ar dispărea dacă investitorii şi-ar retrage afacerile din România. La îndemnul lui Vladimir Putin, afaceriştii ruşi au început să-şi retragă banii din băncile occidentale şi să pună lacăt pe afaceri. O serie de companii româneşti, care şi-au construit prestigiul pe baza comerţului cu Rusia, vor suferi pierderi catastrofale dacă ruşii vor refuza să le mai cumpere produsele. Grupul Simex din Şimleu Silvaniei, care vinde circa 90% din producţia de mobilă de lux în Rusia, ar intra în faliment în urma ruperii relaţiilor economice cu ţara vecină. „În Rusia suntem percepuţi, recunoscuţi şi doriţi ca producător de valoare superioară, însă dacă ne limitam exclusiv la piaţa din UE, azi am fi închis toate fabricile”, susţine Gabriel Antoniu Lavricic, director operaţiuni de export. Grupul, care are 1.300 de angajaţi, realizează o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro anual. Compania deţine 20 de magazine în Rusia, Ucraina, Ungaria, Austria şi un megadepozit în Moscova.

Cum suntem legaţi de Moscova

- Importuri din Rusia în 2013: 2,34 mld. €.  Am luat de la ruşi ţiţei, gaze naturale şi produse petroliere în valoare de 1,66 mld. €, materiale plastice, minereuri.- Exporturi către Rusia în 2013: 1,36 mld. €. Am vândut ruşilor vehicule, maşini, aparate şi echipamente electrice, produse chimice, mobilă.- 49 de companii ruseşti sunt înregistrate în România- Alro Slatina. Omul de afaceri Vitaly Mashitsky, prin grupul Vimetco, deţine 80% din acţiunile combinatului.- TMK. Grupul miliardarului rus Dmitriy Pumpyansky deţine combinatele TMK Artrom Slatina şi TMK Reşiţa.- Lukoil. Ruşii deţin pachetul majoritar al rafinăriei Petrotel Ploieşti- Gazprom. Cel mai mare extractor de gaze din Rusia are concesiuni petroliere în ţara noastră, prin compania sârbă Nis Petrol.

Fiica lui Putin a fugit din Olanda

Fata cea mare a preşedintelui rus Vladimir Putin, Mariya, a dispărut din Olanda, pe fondul reacţiilor ostile ale opiniei publice, susţin jurnaliştii de la Daily Mirror. Fiica lui Putin (29 de ani) locuia într-un apartamet de lux din Haga, împreună cu partenerul ei olandez Jorrit Faassen (34 de ani). La 23 iulie, primarul oraşului olandez Hilversum a spus că fata preşedintelui rus ar trebui expulzată.

Preşedintele rus se teme că va fi otrăvit

Vladimir Putin se teme că va fi ţinta unui asasinat, ca urmare a tragediei aviatice din Ucraina. Preşedintele rus şi-a angajat recent un degustător profesionist de mâncare, pentru a nu fi otrăvit, scrie independent.co.uk. Şeful de la Kremlin nu e singurul care beneficiază de astfel de servicii. Nicolae Ceauşescu a adus un degustător la vizita pe care a întreprins-o în 1978 la Palatul Buckingham din Londra.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net