Ce nu știau fetele acum un secol? Cum se combătea constipația la 1914

Ultima actualizare:

    Durerile de burtă pot ascunde diverse cauzewww.clicksanatate.ro
Durerile de burtă pot ascunde diverse cauzewww.clicksanatate.ro

Acum un secol, pe când televiziunea și radioul erau departe încă de înființarea, reclama, sufletul comerțului, se făcea doar prin ziare. ”Universul” bucureștean apărut în 22 februarie 2016 stă mărturie în acest sens. Reclama de atunci, sufletul comerțului dintotdeauna, are astăzi o pronunțată notă comică.

Și atunci, și acum, principalele ”ținte” erau și rămân femeile. Click.ro vă prezintă azi o mostră de reclamă, centenară, dedicată produselor de înfrumusețare.  E vorba despre un material publicitar în care apare fotografia unei tinere femei, deloc ieșită din comun (variantă deseori preferată astăzi), al cărui titlu, scris cu litere mari, e următorul - ”Ce nu știu fetele”. Iar ”reclamă” e construită în versuri (vom respecta transcrierea timpului):

”Ah, cui rar îi trecut prin gînd

Și ar fi crezut vreodată

Să mă prefac așa curînd

 În așa frumoasă fată.

Eram eu plină de pistrui

Și pete aveam o mie.

Eram urîtă ori și cui

Și-acum mi-s dragă mie.

De unde mama se gîndea

 Cum o să mă mărite

Acum uimită stă și ea

La cererile sosite.

Sînt albă ca o porumbiță

Din crema Achilon cea fină

Și Rouge-ul mi face o guriță

Fermecătoare și divină.

Pudra, feței dă albeață

Zînelor din povești

Oh, întreaga mea viață

Achilon, tu zeu mi ești.

Se mir fetele cu toate

Se întreabă și socoate

N-o fi Achilonul care

Îmi dă farmecul cel mare?

Dar eu tac și nu le spui

Că ar fi faptă de nebun

Ca să poată avea ori care

Frumusețea mea cea mare.

Nu spun nu că-i Achilon

Crema, pudra și săpun,

De mi-ar da și un milion

Eu mă jur că nu le spun.”

Reclama indică și prețurile râvnitelor, produse, deloc ieftine. Astfel, o cremă Achilon, la borcan (nu cunoaștem gramajul) costa 1,50 lei, în timp ce porția de pudră fie 2,50 lei, fie 4,75 lei, tot în funcție de greutate. Bucata de săpun costa 1,40 lei, în timp ce Rouge-ul (adică rujul) – 1,50 de lei bucata. Pojada, la borcan costa 2, 50 de lei, în timp ce parfumul era cel mai scump produs (aici datele problemei nu s-au schimbat nici în ziua de azi) – 4,75 lei sau 7,50 de lei cutia. Pentru comparație trebuie spus că un ziar al timpului costa cinci bani exemplarul, în timp ce o carte 0,50 de lei.

Reclama, ieri ca și astăzi, rămâne sufletul comerțului
Reclama, ieri ca și astăzi, rămâne sufletul comerțului

Pe de altă parte, ziarul ”Adeverul” din 5 iulie 1914, în pagina a patra, include și el o reclamă a cărui public-țintă este cel feminin. ”Frumusețea este podoaba omenirii, începe anunțul (vezi facsimil obținut prin amabilitatea specialiștilor de la Bibilioteca Metropolitană București), așa că cele sau cei care doresc  ”să aibă un ten alb și frumos” era musai să întrebuințeze numai ”crema, săpunul și pudra orientală de Orșova” promovate de un anume farmacist Ignats Freyler. Reprezentantele sexului frumos sunt avertizate că ”petele, pistruiele, coșurile sau crăpăturile de vânt” nu rezistă în fața efectelor produselor sale care, atentie, nu conțineau ”substanțe vătămătoare”.

Cum se credea că constipația scurtează viața!

Ca notă distractivă, pe pagina aceluiași ziar e prezentă și informația căruia ”Constipația scurtează viața”. Astfel, arată reporterul, conform cercetărilor celor de la Institutul parizian al lui Pasteur, o ”activitate incompletă a intestinului” influențează întregul organism. Cum în interiorul intestinului gros trăiesc miliarde de bacterii, ”gazele și lichidele rezultate din aceste procese, în cazurile de constipație, otrăvesc întregul organism, dând astfel naștere la maladii care scurtează viața”. Care e soluția? Textul precizează fără echivoc: ”...un scaun regulat ușor și complex întreține sănătatea și prelungește viața”. Iar remediul poartă un nume, ”Purifig”, cel care ”a salvat zeci de mii de suferinzi prin efectul său sigur, plăcut și fără dureri...”. La mai mare!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Talpan FOTO sportpictures.eu
image
image
image
image
image
image
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net