Ce invitați de seamă vor fi alături de Familia Regală la funeralii

Ultima actualizare:

    Alături de membrii Familiei Regale a României se vor afla mulți reprezentanți ai altor case regaleFoto: Mihai Ionescu
Alături de membrii Familiei Regale a României se vor afla mulți reprezentanți ai altor case regaleFoto: Mihai Ionescu

Familia Regală a României este înrudită cu toate familiile regale ale Europei. Astfel că acestea își vor trimite reprezentanții la funeraliile de sâmbătă ale Regelui Mihai. 43 de oaspeți regali din străinătate vor fi alături de Familia Regală a României și îl vor conduce pe ultimul drum pe Majestatea Sa. Iată care sunt aceștia!

Ziua despărțirii de Regele Mihai va fi foarte dureroasă atât pentru familie, cât și pentru cei care l-au iubit pe monarhul român. Deja, zeci de mii de oameni au trecut pe la catafalcul Majestății Sale pentru a se închina, iar porțile Palatului Regal, unde se află sicriul cu corpul neînsuflețit, sunt deschise până sâmbătă pentru toți cei care doresc să-și ia rămas-bun.

La funeraliile Regelui sunt așteptați mulți oaspeți de seamă. Primul, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, a sosit deja joi. Potrivit Casei Regale, și-au anunțat prezența Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. De asemenea, vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.

Aceasta este lista invitaților regali din străinătate care vor fi prezenți la funeralii:

Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei

Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei

Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg

Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei

Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei

Alteța Sa Regală Principele de Wales

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor

Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor

Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei

Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei

Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei

Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Alexandru II al Serbiei

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Ecaterina a Serbiei

Alteța Sa Regală Ducele de Braganza

Alteța Sa Imperială și Regală Principele Georg al Prusiei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Karl al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei

Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka II al albanezilor

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Elia a albanezilor

Excelența Sa Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein

Alteța Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei

Alteța Sa Regală Marele Duce de Baden

Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă de Baden

Alteța Sa Regală Principesa Irina a Greciei

Alteța Sa Regală Principele Jean al Franței, Duce de Vendome

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Dominic al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei

Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen

Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Georg al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Martin al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Katharina a Austriei

Alteța Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia

Alteța Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei

Alteța Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg

ASR Principesa Chantal a Franței

Baronul Francois-Xavier de Sambucy de Sorgue

Alteța Sa Principesa Anne de Ligne

Cavalerul Charles de Fabribeckers

Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud

Dr John Fruchaud

Prințul Charles este nepotul Regelui Mihai


    Prințul Charles al Marii Britanii este îndrăgostit de țara noastră
Prințul Charles al Marii Britanii este îndrăgostit de țara noastră

Unul dintre invitații care și-au anunțat prezența la funeralii este Prințul Charles de Wales, fiul Regeinei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, nepot al Regelui Mihai și prieten al României.

Casa Regală din România şi cea din Marea Britanie au legături de rudenie din 1914. Atunci începea domnia Regelui Ferdinand de Hohenzollern. El era căsătorit cu Maria, Principesă de Edinburgh, care a devenit Regină a României. De aici încep alianţele de rudenie dintre cele două Case Regale, română şi britanică.

Regina Maria a  fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg şi Gotha, cel de-al doilea fiu al Reginei Victoria. Mama Reginei Maria  a fost Ducesa Maria Alexandrovna, fiica Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea, care a fost fratele tatălui său.  Edward a fost al doilea la succesiunea tronului ocupat de Regina Victoria, în timp ce Alfred era abia al patrulea.

Legăturile de rudenie cu monarhia Britanică sunt continuate de Carol al II-lea, fiul lui Ferdinand şi al Mariei. Urmează apoi Regele Mihai care are cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Cunoscut este faptul că fiicele Regelui Mihai au fost prezente, în copilărie,  alături de Principele Moştenitor Charles şi de sora sa, Principesa Anne. Charles nu este nici el străin de România, unde are mai multe proprietăţi şi domenii, cel mai cunoscut fiind cel de la Viscri, din judeţul Braşov.

Regina Sofia îi spunea „vărul meu preferat”


    Regii Spaniei: Juan Carlos și Sofia
Regii Spaniei: Juan Carlos și Sofia

Legături strânse există şi între Casa Regală a României şi Casa Regală a Spaniei. Se ştie că Regele Mihai avea o relaţie specială cu Regina Sofia a Spaniei (79 de ani), care îl numea „vărul meu preferat”.

Sofia s-a născut la Atena şi este fiica regelui Paul, fratele Reginei Elena a României. În 1948, Sofia, pe atunci doar un copil, i-a fost domnişoară de onoare Regelui Mihai la căsătoria cu Ana.

În anii exilului, Regina Sofia a păstrat o relaţie foarte apropiată cu Familia Regală română. De altfel, Regina Sofia a fost prezentă la Bucureşti, în 2011 , la evenimentele prilejuite de împlinirea de către Regele Mihai a vârstei de 90 de ani.

„Deşi ne vedem foarte puţin, ne apropie nu numai gradul de rudenie, ci şi destinul istoric. Şi Regina Sofia ştie ce este exilul”, spunea Regele Mihai într-un interviu acordat în anul 2011.

Alături de Regina Sofia (79 de ani) se va afla, la funeralii, Regele Juan Carlos I al Spaniei (79 de ani).

Și Carl Gustav XVI a devenit rege când era copil


    Regii Suediei: Carl Gustav XVI și Silvia
Regii Suediei: Carl Gustav XVI și Silvia

Regele Carl XVI Gustaf al Suediei (71 de ani) va fi prezent la înmormântare, alături de Regina Silvia a Suediei (73 de ani). Moartea tatălui său într-un accident de avion la 26 ianuarie 1947 l-a lăsat pe Prinţul Gustaf în vârstă de nouă luni, al doilea în linia succesiunii la tron, după bunicul său, Prinţul Moştenitor Gustaf Adolf. La trei ani îmbracă uniforma de ofiţer în regimentul regal de gardă călare şi crucea ordinului Serafinilor şi îşi însoţeşte bunicul la toate manifestările oficiale. Când străbunicul său, regele Gustaf al V-lea, a murit în 1950, Prinţul Gustaf în vârstă de patru ani a devenit moştenitor al Suediei. Multă vreme au existat zvonuri că regele are dislexie (n.r. o tulburare la citit manifestată prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură). Jurnaliştii au observat că şi-a scris greşit numele când a semnat actul de ascensiune la tron, iar, în 1973, când a vizitat o mină în Falun, şi-a scris greşit numele drept „Cal Gustaf” când a semnat pe un perete de piatră.

Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, primul sosit la funeralii


    Regele Simeon al II-lea al Bulgariei a sosit încă de joi la București. Cât a stat lângă catafalcul Regelui Mihai, a avut lacrimi în ochiFoto: Mihai Ionescu
Regele Simeon al II-lea al Bulgariei a sosit încă de joi la București. Cât a stat lângă catafalcul Regelui Mihai, a avut lacrimi în ochiFoto: Mihai Ionescu

Simeon al II-lea al Bulgariei de Casa de Saxa-Coburg şi Gotha (80 de ani) a fost anii între 2001 și 2005 prim-ministru al Bulgariei. Simeon a devenit ţar în 1943, după moartea neaşteptată a tatălui său, ţarul Boris al III-lea. Deoarece era minor unchiul său Prinţul Kiril al Bulgariei a fost numit regent. În 1944, Kiril şi majoritatea membrilor guvernului au fost ucişi într-o lovitură de stat organizată de sovietici, dar lui Simeon i s-a permis rămânerea pe tron. Abia în 1946, un referendum popular a ales abolirea monarhiei, dar familia regală a preferat să fugă din ţară pentru a evita eventualitatea abdicării forţate, ce i-ar fi putut fi impusă lui Simeon. Întrega familie a fugit în Egipt, apoi s-au stabilit la Madrid. În Spania, Simeon a studiat dreptul şi administrarea afacerilor, şi a devenit un întreprinzător de mare succes. În 2001, Simeon s-a întors în Bulgaria şi a devenit liderul Partidului Mişcarea Naţională pentru Simeon al II lea. După alegeri, Simeon a devenit prim ministru.

Șeicul din Bahrein este un renumit pictor


    Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa din Bahrein
Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa din Bahrein

Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa din Bahrein are 65 de ani și nu este doar membru al familiei regale din Bahrein, ci și unul dintre cei mai cunoscuți pictori din regat. Dinastia Khalifa conduce țara din Orientul Mijlociu încă din anul 1783. Rashid bin Khalifa al Khalifa este optulea copil al conducătorului din Bahrain între 1932 și 1942. Bunicul lui Rashid, celebrul Hamad bin Isa Al Khalifa, s-a aflat la șefia statului din Golful Persic în perioada interbelică și la începutul celui de-al doilea război mondial, în vremurile în care Mihai s-a aflat pe tronul României de două ori.

Principesa Iordaniei a mai fost în România


    Principesa Rym Al Ali
Principesa Rym Al Ali

O altă prezență regală la funeralii va fi cea a Principesei Rym Al Ali a Iordaniei. Alteța Sa este de origine algeriană și s-a născut în Egipt. Este licențiată în literatură engleză și are specializări în științe politice, afaceri internaționale și journalism. Anterior căsătoriei cu Alteța Sa Regală, Principele Ali Bin Al Hussein al Iordaniei, Principesa Rym a lucrat la CNN, Dubai TV, Bloomberg TV, Radio Monte Carlo Moyen Orient și la United Press International-UPI. Principesa Rym este fondatoarea Institutului Iordanian de Media. Principesa Rym Al Ali a mai fost în România, în anul 2011, la invitația Principesei Margareta, participând la mai multe evenimente cultural.

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net