Ce fel de EURO mai e și ăsta?

Ultima actualizare:

    EURO 2016 va fi un eveniment sportiv și mondial ce nu va lăsa multă lume indiferentă, unul în care fotbalul va da piept cu protestul unora și teribilismul altorafoto: uefa.com
EURO 2016 va fi un eveniment sportiv și mondial ce nu va lăsa multă lume indiferentă, unul în care fotbalul va da piept cu protestul unora și teribilismul altorafoto: uefa.com

Campionatul European de Fotbal, găzduit de Franța între 10 iunie și 10 iulie 2016, va fi unul cu totul și cu totul special.

Nu doar fiindcă după mai bine de 50 de ani de când există competiția va găzdui la startul turneului final 24 de echipe, ci, mai ales, fiindcă aceasta va avea loc într-o țară zguduită în urmă cu opt luni de grave atentate teroriste, soldate cu peste 500 de morți și răniți, iar în prezent de o serie de acțiuni greviste care par să nu țină cont de nimic altceva.

Greva și pubela, mai tari ca farmecul fotbalului

Astfel, de mai bine de o săptămână Societatea Națională a Căilor Ferate Franceze, Regia ce administrează transportul public în Paris, dar și principala companie aeriană a țării, Air France, una de top în lume, sunt sau urmează a fi afectate foarte serios de greva angajaților săi, dintre care se disting conductorii de tren, șoferii mașinilor de transport public și piloții avioanelor.

Într-un fel sau altul totul se învârte în jurul noii legislații a muncii proiectate de regimul Hollande, care reduce multe dintre privilegiile cu care angajatul francez era obișnuit de ani buni, mărind printre altele numărul săptămânal de ore de lucru.

Exotic e și faptul că până și unele dintre companiile de salubrizare zonale sunt afectate de grevă, ceea ce face ca turiștii sosiți déjà în „Orașul luminilor” să admire déjà zeci de pubele pline ochi de gunoi, înconjurate déjà de mici ”movile” de resturi menajere sau nu, aspect cu care nu sunt deloc obișnuiți.

Desigur, altfel stă situația atunci când e vorba despre români, familiarizați cu astfel de „peisaje selenare”, dar din totalul celor peste un milion de turiști străini așteptați să treacă prin Franța în această perioadă (cifră oricum sub așteptări!), ponderea conaționalilor noștri va fi una aproape nesemnficativă.

Iar Parisul nu e singura metropolă franceză ce se confruntă cu o asemenea situație, de neconceput până mai ieri. Lui i se alătură Bordeaux și Marsilia, adică orașe ce vor găzdui și ele meciuri importante la actualul turneu final al EURO 2016.

E cunoscut faptul că competiția fotbalistică europeană e cel de-al treilea eveniment mondial din punctual de vedere al mediatizării și impactului asupra publicului, după Campionatul Mondial de Fotbal, respectiv Jocurile Olimpice de Vară.

Terorismul rămâne și acum o amenințare foarte serioasă la adresa localnicilor și a turiștilor

Dar acest amănunt nu pare deloc să-l sensibilize pe muncitorul francez. Fiindcă tabloul posibilelor lipsuri nu se oprește aici.

Trei dintre cele cinci rafinării ale grupului petrolier Total (unul de mare impact pentru piața franceză) se confruntă și ele cu o grevă a personalului terminalelor petroliere.

Momentan, aprovizionarea stațiilor de benzină, dar și a aeroporturilor, nu au fost afectate semnificativ, dar cum greva a intrat în a treia săptămână consecutivă e de așteptat ca primele efecte să se facă déjà simțite în zilele următoare, adică exact în plină desfășurare a lui EURO 2016.

Doar inundațiile lipsesc din acest sumbru tablou, dar până săptămâna trecută erau și ele prezente în peisaj, determinând printre altele, închiderea temporară a celebrului Muzeu Luvru, ale cărui exponate, depozitate la subsol, deci sub nivelul Senei, au fost amenințate de apele sporite ale fluviului ce dă altfel un farmec aparte orașului în zilele sale normale.

Există însă și o altă amenințare la adresa EURO. Nici o altă competiție majoră a lumii nu s-a desfășurat până azi sub amenințarea reală a unor noi atentate teroriste ca cea ce va avea loc în Franța, în următoarea lună.

Simplu amănunt că EURO are loc în timp ce Franța e condusă sub efectele legii ce vorbește despre starea de urgență, impusă după atentatele din 13 noiembrie 2015, trebuie să dea tuturor de gândit. Fiindcă nu toate vor fi permise, nici parizianului, nici turistului.

Zeci de mii de polițiști, jandarmi și miliatri se află de mai bine de două săptămâni în dispozitiv. Pe măsură ce va trece timpul, oboseala își va spune cuvântul.

Fiindcă acești oameni din forțele de ordine sunt în mare măsură și cei care s-au confruntat cu miile de greviști ce le-au măcinat déjà răbdarea.

Și care acum se vor confrunta cu tabieturile turiștilor, obișnuiți să se răsfețe și care habar nu au că pentru a intra în diverse stadioane sau zone de agreement vor trebui să parcurgă în liniște spații și mai multe cordoane de control.

Ceea ce le va consuma o groază de timp!

Una peste alta, Franța rămâne, cel puțin până la ora startului turneului final, pe care îl va deschide în compania României (poate singurul amănunt plăcut cu care vom rămâne după acest EURO!), principala favorită la câștigarea marelui trofeu.

Cele mai multe site-uri de pariuri, bănci din întreaga lume, ba chiar și pariori exotici precum leul de mare Watson, o văd déjà favorită. Ba chiar principala favorită, în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă!

Zona de lângă arhicunoscutul Turn Eiffel va găzdui cel mai mare perimetru de divertisment dedicat turiștilor 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net