Câți români își sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Andrei

Ultima actualizare:

    În jur de 700.000 de români poartă numele Sf. Andrei
În jur de 700.000 de români poartă numele Sf. Andrei

În jur de 700.000 de români, dintre care 352.496 bărbați și 340.406 femei, își sărbătoresc onomastica astăzi, 30 noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei.

Din totalul româncelor, 286.592 poartă numele de Andreea, 25.397 - Andra, 20.973 - Andrea. De asemenea, 7.084 de femei se numesc Andreia, iar alte 354 – Andruța și Andrușa.

Majoritatea bărbaților, respectiv 331.475, poarta numele Andrei. Alți 12.200 se numesc Andras, 3.262 - Endre, iar 4.212 - Andreeas sau Andreas.

Totodată, 681 de bărbați poartă numele de Andreiu, 13 – Andrușa și Andruța, iar alti 23 se numesc Andries, potivit datelor statistice.

Conform Bibliei, Andrei este fratele apostolului Petru. Originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, ei aveau o casă în Capernaum şi erau pescari.

Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când a văzut, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său Ioan arătând către Iisus şi zicând: "Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii", Andrei l-a urmat pe Hristos, spunându-i fratelui său Petru: "Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos".De aceea Andrei a fost numit "Cel dintâi chemat".

În Evanghelii, Sfântul Andrei mai este menţionat doar de două ori: la înmulţirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, când el a înştiinţat pe Mântuitorul că acolo, în mulţime, era un băiat care avea cinci pâini de orz şi doi peşti, iar a doua oară, după învierea lui Lazăr, când, împreună cu Filip, l-a înştiinţat pe Iisus că nişte elini, veniţi în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paştelui iudaic, voiau să-l vadă.

Numele "Andrei" derivă din grecescul "Andreas", care înseamnă "viteaz", "bărbătesc".

Andrei a avut şi un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net