Câte pericole o pasc pe Arlie

Ultima actualizare:

Arlie, acvila ţipătoare mică monitorizată prin satelit de specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR), a lăsat soarele african pentru peisajele mioritice. Păsărea e în drum spre cuibul ei din Braşov, însă călătoria e plină de obstacole. Uite ce pericole o pândesc pe înaripata devenită simbol naţional.

Acvila şi-a terminat vacanţa în ţările calde şi e aşteptată la cuibul ei, din Berivoi (Braşov). Arlie a plecat din Namibia în 8 februarie, în aceeaşi zi ca şi anul trecut, iar voiajul ei este urmărit de SOR. Acum Arlie se află în Etiopia, iar dacă totul decurge cum trebuie pasărea va ajunge în ţară la începutul lunii aprilie. Din fericire, a trecut peste un prim obstacol. Este vorba despre Uganda, unde una dintre suratele ei şi-a găsit sfârşitul. “Din păcate, în cadrul proiectului avem o experienţă nefericită în această ţară. Una dintre acvilele noastre, Coveş, a murit aici în 2011. Coveş a mâncat carne dintr-un cadavru otrăvit de capră, iar corpul său a fost preluat de poliţia locală”, ne-a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR. Emoţii mari vor fi când Arlie va ajunge în “zona morţii”, cum e numită de ornitologi ruta de migraţie care trece peste teritoriul Libanului şi Siriei, unde au fost împuşcate în trecut mai multe păsări răpitoare. Un alt factor negativ pentru acvilele ţipătoare mici e amplasarea de parcuri eoliene pe traseul de migraţie. Imediat cum ies din Siria, acvilele ajung în Pasul Belen (Turcia), locul pe unde sute de mii de păsări trec anual în migraţia lor de toamnă şi primăvară. 

„Suntem îngrijoraţi în ceea ce priveşte această zonă, pe care o numim “gât de pâlnie”. Parcurile eoliene construite aici pot duce la schimbări în migraţia păsărilor”, mai spune Ovidiu Bufnilă. Există pericolul de coliziune cu paletele turbinelor în mişcare. Totodată, apare efectul de barieră, adică prezenţa mai multor parcuri eoliene pot determina fenomene precum schimbarea direcţiei, reducerea greutăţii corporale a păsărilor, necesară pentru a supravieţui mai ales pe căile de migraţie lungi.  Foarte multe păsări mor cât se află pe teritoriul Africii, atât din cauze naturale, cât şi din cauza oamenilor. De exemplu, păsările sunt vânate sau ucise intenţionat, din superstiţie, de către triburile locale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net