Cât plătește România, anual, pentru bolile cauzate de fumat?

Ultima actualizare:

    Iată cinci strategii importante pentru a te dezobişnui de vechile obiceiuri deranjanteFoto Click!
Iată cinci strategii importante pentru a te dezobişnui de vechile obiceiuri deranjanteFoto Click!

Primul Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sănătate din România, lansat miercuri, arată câteva cifre înfricoșătoare legate de fondurile care se alocă anual pentru tratarea bolilor asociate fumatului.

Astfel, la nivelul anului 2012, sistemul public de sănătate  a plătit 1,2 miliarde de lei drept cheltuieli totale atribuibile fumatului. Dacă ne raportăm la suma totală plătită pentru cele 4 categorii de boli asociate fumatului (4.316.325.217,4 lei), respectiv bolile cardio-vasculare, bolile cerebro-vasculare, cancerul și bolile respiratorii și tuberculoza, fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli.

Mai mult, în anul 2012, cheltuielile totale pentru sănătate au fost în valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuită din cauza fumatului reprezintă 5,7%.

Același studiu arată că numărul total de cazuri spitalizate în anul 2012 pentru toate cele 4 categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323, din care 550.142 au fost cazuri atribuibile direct fumatului.

Fumatul reprezintă cel mai grav factor de risc, ucigând anual peste 6 milioane de oameni la nivel global, mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoza și malaria la un loc.

În România anului 2014, peste 40.000 de oameni mor datorită bolilor atribuibile fumatului.

„În România anului 2014, se fumează fără restricții în locurile publice (nerespectarea art. 8 al Convenției), încă industria tutunului interferează cu politicile publice în acest domeniu (nerespectarea art. 5.3 din CCCT), încă serviciile de asistentă pentru renunțarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzător (art. 14 din CCCT nu este implementat), iar exemplele ar putea continua. Este timpul ca factorii de decizie din România să facă o alegere clară: aceea a respectării și promovării sănătății celor ce i-au ales să îi reprezinte”, a declarat Cornel Radu-Loghin, director Politici și Strategii, ENSP.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net