Cât ne mai măriţi ratele?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Românii cu credite în lei se uită îngroziţi cum le cresc ratele de la o zi la alta. Banca Naţională a României a crescut aproape zilnic nivelul ROBOR, care a ajuns ieri la 2,73%. Astfel, la un credit pentru Prima Casa, ratele s-au majorat cu 25 la sută faţă de vara anului trecut. “Cât ne mai scumpiţi creditele?”, se întreabă oamenii.

Nivelul ROBOR la 3 luni se apropie cu paşi mari de valoarea preconizată de analişti pentru sfârşitul anului 2018 (3-3,50%), asta după ce BNR a decis marţi să majoreze dobânda de politică monetară de la 2,25% la 2,50%, pentru a mai ţine sub control inflaţia. ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează ratele creditelor cu dobândă variabilă în lei (inclusiv Prima Casă), a urcat marţi la 2,68%, iar ieri la 2,73%.

Lavinia M., o bucureşteancă de 36 de ani, cu un job călduţ de bugetară, şi-a achiziţionat în 2014 un apartament de două camere în Crângaşi. A luat un credit Prima Casă şi, la început, nu a plătit mai mult de 900 de lei pe lună. “Am luat 225.000 de lei pe 30 de ani. Am mai avut şi eu avans şi mi-am luat un apartament drăguţ aproape de job. Rata lunară era suportabilă, adică în jur de 900 de lei, dar acum am ajuns să plătesc peste 1.100 de lei şi tare mi-e frică de faptul că va mai creşte”, ni s-a plâns femeia. Într-adevăr, iată ce spun specialiştii despre ce va urma, având în vedere faptul că e foarte plauzibil ca BNR să mai urce în acest an dobânda cheie pentru a domoli inflaţia. “Am putea vedea niveluri chiar mai ridicate ale ROBOR până la sfârşitul anului. Dar nu foarte departe de nivelul actual”, crede economistul şef al BCR, Horia Braun. ”Pentru ROBOR la 3 luni aş vedea un interval de 3% pentru finele anului, iar pentru ROBOR la 6 luni un interval de 2,9%-3,2%”, explică pentru HotNews.ro, Horia Braun.Specialiştii au o prognoză legată şi de cotaţia leului. “Aş vedea o depreciere a monedei naţionale de circa 2% pe an, căreia i-ar corespunde un curs euro de circa 4,69 lei, în septembrie şi 4,73 lei, în decembrie”, mai spune Horia Braun.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
batic dacic pe Columna 640x370 jpg
sat pixabay jpg
nava de croaziera foto pixabay
West Side Flower Fest 2 1 scaled jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net