Castelul din "Dumbrava Minunată", uitat de lume VIDEO EXCLUSIV

Ultima actualizare:

    Castelul Roşu este situat la doar 15 minute de BacăuFoto: Flickr.com/Bogdan Apostoaia
Castelul Roşu este situat la doar 15 minute de BacăuFoto: Flickr.com/Bogdan Apostoaia

Prima ediție a Festivalului "Theaterstock" a readus la viața Bacăul. Timp de mai bine de două săptamâni, orașul lui Bacovia a fost "invadat" de turiști. Automat a apărut si întrebarea "Ce e de vizitat, care sunt obiectivele turistice din zonă?”.

Pe lângă atracțiile din oraș - casa memorială a poetului George Bacovia, catedralele ortodoxă şi catolică, Parcul Trandafirilor - la doar câțiva kilometri de urbe este un loc superb, dar uitat de aproape toată lumea. Este vorba despre Castelul Roșu, din satul Lilieci, comuna Hemeiuș. Așa că am pornit in căutarea lui...

Din Bacău, ajungi în doar 15 minute. Indicatoarele te ajută să găsești imediat locul, însă vei fi dezamăgit. Nu poţi vizita castelul unde s-a filmat "Dumbrava Minunata"... Construcția, care datează din anii 1860, aparține de Institutul de Cercetări si Amenajări Silvice (ICAS), care a pus lacăt pe porți de vreo două decenii, pe motiv că nu e nimic de văzut acolo. 

Vizitatorii au interzis

Povestea Castelului

Este unul dintre cele mai semnificative obiective turistice din Moldova. Castelul Roșu a fost construit de familia lui Costache Pascanu - fost vistiernic al Moldovei, la jumătatea secolului al XIX-lea, apoi a aparținut familiilor Schonburg-Waldenburg. Directorul ICAS, Cornel Șerb, a explicat de ce vizitatorii nu mai au acces. "Castelul s-a degradat foarte mult in anii '90, nu are mobilier. Sunt doar ziduri goale", spunea acesta, în martie, pentru adevarul.ro.

"A fost reparat acoperișul şi acum este ținut în conservare", a mai spus Șerb. 

Castelul este înconjurat de un parc superb, din păcate si acesta închis. A fost amenajat în 1880, de un specialist german pe nume Cristian Adolf. Acesta a adus aici specii de plante şi arbori exotici.

Deocamdată nu sunt bani pentru renovări

Castelul, numit Roșu datorită culorii date de cărămida de exterior, a cărui arhitectura îmbină elemente gotice, baroce, dar şi orientale, are aceeași soartă cu alte obiective de patrimoniu din județul Bacău.

"Deocamdată nu sunt bani pentru investiții. Ar trebui făcute parteneriate cu primăria sau cu Ministerul Culturii", a completat Cornel Șerb, pentru adevarul.ro.

Ce spun sătenii

"Acum nu mai este o atracție, ca să-o poată vizita oricine. Acum acolo e sediul centrului silviculturii sau ceva de genul asta", spune un localnic din Lilieci, întrebat dacă știe de ce nu se mai poate vizita Castelul Roșu.

"Acum nu-ți mai dau voie să intri. Trebuie doar să vorbești, să cunoști pe cineva", a completat un alt sătean, care a lăsat să se înțeleagă că paznicul răspunde din când în când amabil rugăminților turiștilor curioși.

La Bacău s-a desfăşurat prima ediţie a festivalului Theaterstock

Începând cu 1 august, la Bacău s-a desfăşurat festivalul Theaterstock, care a ţinut 16 zile. Iubitorii de teatru au avut parte de spectacole inedite, la care au luat parte 1600 de artişti. Peste 30.000 de spectacori au asistat la show-uri de dans, muzică, pictură 3D, work-shopuri, spectacole stradale şi multe alte atracţii inedite.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net