Pericol iminent: București poate fi oricând invadat de şobolani şi ţânţari

Ultima actualizare:

    Sănătatea bucureştenilor este în pericol din această primăvară, căci oraşul nu mai are servicii de deratizare şi dezinsecţie
Sănătatea bucureştenilor este în pericol din această primăvară, căci oraşul nu mai are servicii de deratizare şi dezinsecţie

Situaţie fără precedent în Capitală. Boli uşor transmisibile precum encefalita şi leptospiroza s-ar putea răspândi ca fulgerul dintr-o eroare de neiertat a edililor. Oraşul a rămas fără servicii de deratizare şi dezinsecţie la sfârşitul anului trecut, iar Municipalitatea nu a găsit o soluţie până acum.

Ştiau că firma care ţinea ţânţarii şi şobolanii departe de noi mai avea contract doar până în decembrie 2015. Fuseseră informaţi în legătură cu procedurile birocratice greoaie de semnarea unuia nou şi mai ştiau ce pericol de îmbolnăvire ne paşte pe toţi dacă tratamentele de stârpire a dăunătorilor sunt întrerupte. Cu toate acestea edilii Primăriei Capitalei nu au făcut nimic pentru a ne aduce azi într-o situaţie disperată, în care Capitala n-a mai fost decât în primii ani de după Revoluţie.

Din 11 decembrie 2015 oraşul nu mai are servicii de deratizare şi dezinsecţie, fiindcă înţelegerea cu societatea 3D România a expirat. Acum, edilii încearcă să emită o hotărâre de consiliu prin care să atribuie un contract fără licitaţie, motivând că situaţia de urgenţă o impune. Specialiştii spun că ne paşte o epidemie în cazul în care Municipalitatea nu ia măsuri urgente.

„Trebuie să ne panicăm foarte mult. Tratamentele de combatere a şobolanilor şi ţânţarilor trebuie să fie continue şi să acopere toate zonele din oraş. Orice întrerupere a acestora duce la dezvoltarea necontrolată a dăunătorilor, cu efecte grave asupra sănătăţii populaţiei. Ultimele tratamente s-au făcut în noiembrie anul trecut, însă am mai avut solicitări pe care nu le-am putut onora, deoarece contractul nu mai era valabil”, ne-a spus biologul Constantin Răduţu.

Bucureştiul e un oraş în care dăunătorii prosperă indiferent de anotimp. Cartierul Ferentari e un focar de boli transmisibiledin cauza coloniilor de şobolani. În lipsa tratamentelor preventive, parcurile vor fi invadate de rozătoare, căci au acces facil la hrană şi ascunzători. Malurile Dâmboviţei şi zonele cu deschidere la salba de lacuri vor fi cele mai expuse la atacul ţânţarilor. Ploile de primăvară şi încălzirea accentuată a vremii vor crea condiţii propice pentru înmulţirea necontrolată a „vampirilor” urbani. Aceştia transmit virusul West Nile, care cauzează apariţia meningo-encefalitei. Aceasta e o boală care are simptome similare gripei sezoniere, însă poate duce la deces. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Primăriei Capitalei nu ne-au furnizat o poziţie oficială. 

«Situaţia este foarte gravă»

simeon stalpnicul png

„Dacă în 1996 erau peste 400 de cazuri de meningo-encefalită, soldate cu 8 decese, de la preluarea acestor servicii de societatea noastră, în 1997, şi până azi ne-am contruntat cu 2-3 cazuri de îmbolnăviri, fără decese. Cifrele spun totul despre eficienţa tratamentelor aplicate. Este grav ceea ce se întâmplă acum. Vă spun cu toată răspunderea că dată la 15-20 martie echipele nu vor fi pe teren situaţia va fi tragică. Şobolanii au avut timp să se înmulţească, iar ţânţarii se vor dezvolta necontrolat, căci Bucureştiul e un oraş propice pentru înmulţirea lor”, ne-a spus Andrei Leca, managerul societăţii 3D România.

Cine e de vină

simeon stalpnicul png
  • Sorin Oprescu. Fostul edil general, Sorin Oprescu, era la conducerea primăriei în 2015, anul în care contractul cu firma de dezinsecţie urma să îşi piardă valabilitatea. Nu a făcut nimic pentru evitatrea acestei situaţii, poate fiindcă era prea ocupat cu mita. Pe 6 decembrie el a fost reţinut de DNA sub acuzaţia de luare de mită.
  • Dan Ştefănel Marin. Ales primar general interimar în locul lui Oprescu, Dan Marin s-a lovit de o problemă gravă a oraşului, pe care nici predecesorul său mai titrat nu a reuşit să o rezolve: situaţia catastrofală a Regiei de termoficare. În scurtul său mandat (două luni) n-a apucat nici măcar să înţeleagă ce trebuie să facă în această funcţie.
  • Răzvan Sava. Actualul primar general interimar, Răzvan Sava, e cel care a propus Consiliului general să fie de acord cu atribuirea în regim de urgenţă a serviciilor de deratizare şi dezinsecţie, fără licitaţie. La data numirii sale ar fi trebuit să ştie că oraşul mai are doar două săptămâni de contract pentru aceste servicii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net