Când cade Paştele în 2015. Află şi în anii următori când vom merge la Înviere

Ultima actualizare:

    Când cade Paştele în 2015? Credincioşii pot afla răspunsul din calendarul ortodoxFoto: Click!
Când cade Paştele în 2015? Credincioşii pot afla răspunsul din calendarul ortodoxFoto: Click!

Dacă vă întrebaţi când cade Paşte în 2015, răspunsul vine din calendarul ortodox. Anul acesta, credincioșii vor intra în sărbătorile pascale la 12 aprilie, zi care simbolizează Învierea Domnului, conform religiei ortodoxe. Paştele ortodox şi cel catolic cad destul de rar în aceeaşi zi. Aceasta pentru că la stabilirea datei sărbătorii se folosesc calendare diferite: cel iulian si cel gregorian.

Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, cele două sărbători au coincis de mai multe ori: în 2010, 2011 şi 2014 iar acest lucru se va mai întâmpla în 2017.

Regula folosită pentru stabilirea zilei de Paşte este ca sărbătoarea să aibe loc în prima duminică de după prima lună plină care cade după echinocţiul de primăvară.

Când cade Paştele în 2015: regula de calcul a datei

Acest fenomen astronomic este întotdeauna în ziua de 21 martie. Dar de ce data când cade paştele în 2015 este diferită la ortodocşi şi catolici? 

Răspunsul este simplu: Biserica Ortodoxă consideră ziua de 21 martie conform calendarului iulian, în timp ce Biserica Catolică consideră această zi conform calendarului gregorian, între aceste două calendare fiind o diferenţă de 13 zile (astfel, ziua de 21 martie în calendarul gregorian este de fapt doar ziua de 8 martie în calendarul iulian, echinocţiul de primăvară în viziunea Bisericii Ortodoxe petrecându-se deci la 13 zile mai târziu decât în cea a Bisericii Catolice). Aşteptarea unei luni pline pentru a vedea care este următoarea duminică după acest eveniment astronomic face ca în unii ani diferenţa între cele două sărbători care au totuşi aceeaşi semnificaţie să fie importantă.

Creştinii ortodocşi por afla din calendar când cade Paştele în 2015
Creştinii ortodocşi por afla din calendar când cade Paştele în 2015

Când cade Paştele în 2015: catolicii sărbătoresc mai devreme

În 2015, Paştele ortodox cade la 12 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, la data de 5 aprilie. În 2016, cele două sărbători sunt la o distanţă mai mare de o lună. Astfel, Paştele catolic cade la 27 martie, iar cel ortodox la 1 mai. Abia în 2017 ortodocşi şi catolici, deopotrivă, vor mai sărbători împreună la 16 aprilie. În 2018 va fi tot o diferenţă de o săptămână între credincioşii de religii diferite. Astfel, paştele va fi la 1 aprilie la catolici şi la 8 aprilie la ortodocşi. Aceeaşi diferenţă se va păstra şi în 2019. Atunci Paştele catolic va fi la 21 aprilie, iar cel ortodox la 28 aprilie. În 2020, catolicii vor sărbători Paştele la 12 aprilie, iar ortodocşii la 19 aprilie.

Când cade Paştele în 2015: zile libere pentru toată lumea

Zile libere acordate pentru sărbătorile pascale sunt 12 şi 13 aprilie (duminică şi luni). Dacă angajaţii se bucură de o perioadă scurtă de vacanţă, preşecolarii şi elevii vor avea o săptămână liberă. Astfel, între 11 aprilie 2015 şi 19 aprilie 2015 copiii vor intra în vacanța de primăvară.

Când cade Paştele în 2015: Postul începe peste o săptămână

Dacă până la Paşte mai sunt mai mult de două luni, până la intarea în post a mai rămas doar o săptămână. Credincioşii care vor să se abţină de la preparatele din carne, ouă şi lapte, dar şi de la plăcerile trupeşti mai au la dispoziţie doar câteva zile în care mai pot profita de mâncărurile lor preferate. 

Postul Paştelui începe la 23 februarie  şi se încheie la 11 aprilie. În această perioadă nu se fac nunţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net