Camere secrete descoperite la Castelul Corvinilor

Ultima actualizare:

    Castelul Corvinilor,  într-o amplă acţiune de reabilitare Fotografii: adevarul.ro
Castelul Corvinilor, într-o amplă acţiune de reabilitare Fotografii: adevarul.ro

Lucrările de restaurare de la Castelul Corvinilor, demarate în octombrie 2019, scot la iveală descoperiri impresionante: camere secrete împodobite cu fresce vechi de peste cinci secole, niveluri subterane de apărare, porţi necunoscute. Iar şirul surprizelor va continua.

Castelul Corvinilor din Hunedoara, unul dintre cele mai căutate obiective turistice din România, a intrat în şantier anul trecut. Pe măsură ce lucrările de reabilitare a monumentului medieval au avansat, arheologii au avut parte de multe surprize. Astfel, au ieşit la iveală încăperi secrete, împodobite cu fresce din secolul al XV-lea, un etaj de apărare astupat în întregime cu moloz, de asemenea necunoscut, şi rămăşiţele unei porţi carosabile, din vremea tatălui lui Ioan de Hunedoara, voievodul medieval care a transformat fortificaţia de pe Dealul Sânpetru într-un castel impresionant.

Arheologul Sorin Tincu,  entuziasmat de fresca  neafectată de trecerea timpului
Arheologul Sorin Tincu, entuziasmat de fresca neafectată de trecerea timpului

Arheologii mai au însă de aşteptat până să poată cerceta cu minuţiozitate noile descoperiri. Castelul Corvinilor este acoperit de schele, iar lucrările de restaurare vor continua şi în următoarele luni. Deocamdată sunt vizate, în principal, Turnul Alb, vechi din secolul al XVII-lea, şi Turnul Vechi de Poartă, ridicat în secolul al XV-lea.  

Frescă în stare excepțională 

Turnul Alb este unul masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare. A fost finalizat în anul 1621 şi putea fi înzestrat cu arme de foc şi cu piese de artilerie. Aici a fost scos la iveală încă un etaj de apărare, necunoscut până în prezent.  „O descoperire semnificativă e reprezentată de un întreg nivel de apărare al Turnului Alb, astupat astăzi cu moloz. Nivelul are cinci guri de tragere cu trei locaşuri, specifice secolului al XVII-lea”, dezvăluie Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, pentru adevarul.ro.


    Arheologul Sorin Tincu,  entuziasmat de fresca  neafectată de trecerea timpului
Arheologul Sorin Tincu, entuziasmat de fresca neafectată de trecerea timpului

“La ultimul etaj al Turnului Alb, la îmbinarea acestuia cu Turnul Vechi de Poartă, am descoperit o mică încăpere, prin care se efectua accesul spre una dintre latrinele castelului. După înlăturarea unui segment care astupa un gol de uşă, am găsit o frescă de secol XV. Aceasta a fost păstrată în condiţii excepţionale, fiindcă n-a pătruns praful industrial şi n-a fost afectată de intemperii”, adaugă Tincu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net