Calendar ortodox 2019, 16 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Agheu şi Fericita împărăteasă Teofana

Ultima actualizare:

    Fericita împărăteasă Teofanaicoană de Sorin Vintzeanu
Fericita împărăteasă Teofanaicoană de Sorin Vintzeanu

Sfântul Proroc Agheu, Fericita împărăteasă Teofana sunt prăznuiţi la data de 16 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Agheu, Fericita împărăteasă Teofana sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 16 decembrie. Zi de post.

Este unul din prorocii ai căror cărţi le citim în Vechiul Testament. Numele său se tâlcuieşte “Praznic” sau “cel pe prăznuieşte”. Sa născut în exil, în Babilon şi a prorocit, cu 470 de ani înainte de Hristos, întoarcerea poporului din robie şi a reconstruirii Tempului în care va avea să propovăduască Hristos, fiul lui Dumnezeu. A răposat în pace şi a fost înmormântat cu cinste în apropierea mormintelor preoţilor, deoarece era din seminţia lui Levi. El a fost renumit pentru cinstea lui şi pentru faptele bune pe care le-a făcut. A fost iubit şi slăvit de toţi ca un mare proroc.

Troparul Sfântului Proroc Agheu

Glasul al 2-lea

A prorocului Tău, Doamne, Agheu pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Agheu

Glasul 1

Piatra fiind pecetluită de iudei și ostașii străjuind preacurat Trupul Tău, înviat-ai a treia zi, Mântuitorule, dăruind lumii viaţă. Pentru aceasta, Puterile cerurilor strigau ţie, Dătătorule de viaţă: Slavă învierii Tale, Hristoase! Slavă împărăţiei Tale! Slavă iconomiei Tale, Unule Iubitorule de oameni!

Cel Ce ca un Dumnezeu toate le vede şi le ştie, luminându-ţi ochiul cel curat al sufletului, prealăudate prorocule, te-a arătat lumii povăţuitor. Pentru aceasta săvârşind sfântă pomenirea ta, te aducem pe tine ru­gător către Dumnezeu, Sfinte Proro­cule Agheu.

Calendar ortodox 2019, 16 decembrie. Fericita împărăteasă Teofana

Fericita Teofana era din Constantinopol, din familie împărătească. Era rudă cu trei împăraţi şi soţie de împărat. Pe tatăl său îl chema Constantin iar pe mama sa o chema Ana şi nu puteau avea copii. Amândoi se rugau la Sfânta Născătoare să îi binecuvânteze şi pe ei cu un copil. Ceea ce îşi doreau cu atâta credinţă au şi primit. Ana a născut o fată pe care au botezat-o Teofana. La şase ani au dat-o la şcoală şi de mică se vedea semnele faptelor mari pe care avea să le facă. Când a crescut şi a înflorit cu toate darurile părinţii ei îi căutau un soţ de seama ei. Îmăratul Vasile cel Mare căuta soţie pentru fiul lui, Leon cel preaînţelept. Au săvârşit nunta şi cum diavolul nu doamne niciodată, tatăl său a prins mânie mare pe fiul lui datorită uneltirilor şi minciunilor vrăjitorului Santavarin şi l-a închis împreună cu soţia lui. Cât au stat închişi s-au îndeletnicit cu rugăciunea  şi au aşteptat dreptatea lui Dumnezeu. Papagalul palatului care avea colivia în preajma camerei împărătesei mama tot auzit jalea acesteia “vai, vai, fiul meu Leon”. În timpul unui ospăţ a încept să repete şi toţi boierii s-au întristat. Împăratul Vasile i-a cercetat şi el a aflat că fiul  lui e nevinovat. A dat poruncă să fie iertat şi adus împreună cu soţia la palat, şi repuşi în cinstea care li se cuvenea. După un timp Împăratul Vasile a răposat iar Leon a rămas împărat. L-a pedepsit pe vrăjitorul Santavarin care acum ajunsese episcop după cum merita. După ce a ajuns împărăteasă ea nu a renunţat la ceea ce se obişnuise în închisoare. Purta haine de păr pe sub cele împărăteşti, mânca puţin şi postea des, ajuta pe nevoiaşi, îngrijea de săraci, apăra şi sprijinea pe văduve, alinta pe cei mâhniţi şi ştergea lacrimile celor ce plângeau.  Când a fost să moară împărăteasa Teofana i-a chemat pe toţi şi le-a dat sărutarea de pe urmă, iar soţul ei, Leon cel Înţelept a construit o biserică închinată Tuturor Sfinţilor, pentru ca de va fi Teofana sfântă, să fie sărbătorită atunci cu toţi sfinţii, în prima duminică de după Cincizecime.

La 16 decembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Marin;
  • Sfinţii Prom şi Ilarie.
image
image
image
image
image
image
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net