Buzău. Primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon. Care sunt simptomele infecției

Ultima actualizare:

    Țânțarii pot fi nu doar deranjanți, dar pot transmite și boli periculoase, așa că metodele de a scăpa de ei sunt important de știutfoto: Pixabay.com
Țânțarii pot fi nu doar deranjanți, dar pot transmite și boli periculoase, așa că metodele de a scăpa de ei sunt important de știutfoto: Pixabay.com

Direcţia de Sănătate Publică Buzău anunţă primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon, la un bărbat din judeţul Prahova, care a locuit mai multe săptămâni în comuna buzoiană Beceni.

Potrivit dr. Carmen Scântei de la DSP Buzău, virusul West Nile a fost confirmat la un bărbat de 66 de ani, originar din Prahova, care a locuit în comuna Beceni înainte de a fi infectat. În urma anchetei epidemiologice, s-a stabilit că bărbatul a locuit la Beceni în perioada 16 mai-1 iunie, unde a fost muşcat de ţânţar şi a dezvoltat meningită cu virus West Nile. Bărbatul a fost tratat în spital, în judeţul Prahova.

Este primul caz de acest gen înregistrat în acest sezon cald în judeţul Buzău şi în regiune.

Cazul a fost anunţat şi pe pagina de Facebook a Primăriei Beceni. Primarul comunei, Laurentiu Constantin, a anunţat că a dispus dezinsecţia în zona casei de vacanţă a prahoveanului şi în imprejurimi, unde sunt băltiri de apă.

În sezonul 2019, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost înregistrate 66 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. S-au inregistrat opt decese: Călăraşi - 1, Constanţa - 1, Bucureşti - 1, Buzău - 1,Iaşi - 1, Olt - 1, Teleorman - 1 şi Vrancea - 1.

Specialiștii spun că manifestările infecției cu Virusul West Nile sunt diverse. Unele sunt asemănătoare unei simple răceli, altele sunt semne de meningo-encefalită. Însă simptomele care impun prezentarea la medic sunt:

- febra ridicată însoțită de durere de cap intensă,- vărsături,- stare generală alterată- sensibilitate crescută la lumină.- rigiditate la nivelul gâtului;- stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire);- dezorientare;- comă;- convulsii;

- slabiciune musculară;

- pierderea vederii;- amorțeală și paralizie.

Este important de reținut faptul că probabilitatea ca o persoană să se îmbolnavească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Cu toate că infecția poate apărea la orice vârstă, riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune. - Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament, potrivit sfatulmedicului.ro. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la camera de gardă; în general, este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.

În România s-au semnalat 43 de specii de țânțari

La noi în ţară s-au semnalat, până în prezent, 43 de specii de ţânţari, potrivit informațiilor prezentate de Institutul Cantacuzino.”În prezent, riscul de reemergenţă a malariei şi a infecţiilor cu virusul West Nile, transmise de țânțari, reprezintă o problemă extrem de importantă pentru sănătatea publică în România. În epidemia de infecţii umane cu virusul West Nile din sudul României, din 1996, s-au înregistrat peste 800 de cazuri clinice (majoritatea meningoencefalite), cu o rată a mortalităţii de peste 5%, şi peste 100.000 de infecţii de gravitate medie şi inaparente. Virusul este adus în Delta Dunării, dar şi în alte zone umede, de păsările migratoare sosite din Africa”, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, citați de Hotnews.ro. Institutul monitorizează populația de țânțari în fiecare an, începând din luna iunie.Citește și:

Atenţie la ţânţari! Tot ce trebuie să ştii despre insectele ucigaşe

Virusul West Nile. Ce este și cum se transmite?

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Tudor Arghezi
cutremur napoli jpg
slabire medicament cura   foto pixabay jpg
sfintii imparati constantin si mama sa elena images jpeg
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net