Bârfești pe cineva? Riști o amendă de până la 100.000 lei!

Ultima actualizare:

    Pentru defăimarea unei persoane, se pot da amenzi de până la 100.000 lei
Pentru defăimarea unei persoane, se pot da amenzi de până la 100.000 lei

Mai multă grijă când bârfiți ori ponegriți pe cineva. Mai ales pe romi, pe homosexuali, persoanele cu handicap. Legea defăimării a fost aprobată de Comisia Juridică din Camera Deputaților, iar amenzile încep de la 1.000 lei și poate ajunge până la 100.000 lei.

Deputații din Comisia Juridică și din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marți, 9 februarie, ”Legea defăimării'”, care prevede amenzi uriașe pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunități.

Potrivit definiției acceptate, defăimarea este ”fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un grup social”.

Cum va funcționa

În cadrul Consiliului Național pentru Combarerea Discriminării se va înființa Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței care va avea rol de prevenire și sancționare a defăimării sociale.

Potrivit proiectului, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau ”de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”.

Amenzi usturătoare

Deputații juriști au decis ca sancțiunile aplicate să înceapă de la 1.000 lei, până la 100.000 lei, în funcție de gravitate.

În varianta adoptată de Senat, proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.

Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaților cu 17 voturi ”pentru'” și 5 ”împotrivă”.

Liberalii au votat împotrivă

Deputații PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariștilor din România”.

Inițiativa legislativă a trecut de Senat și urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net