Bărbatul care a amenințat cu gaz sarin a fost reținut în Ploiești. El s-a prezentat Said ben Laden

Ultima actualizare:

    Persoana care a anunţat, marţi (29 ianuarie), ora 18.13, amplasarea unor recipiente cu gaz sarin la Aeroportul ”Henri Coandă” şi la Gara de Nord a fost reţinută în Ploiești
Persoana care a anunţat, marţi (29 ianuarie), ora 18.13, amplasarea unor recipiente cu gaz sarin la Aeroportul ”Henri Coandă” şi la Gara de Nord a fost reţinută în Ploiești

Persoana care a anunţat, marţi (29 ianuarie), ora 18.13, amplasarea unor recipiente cu gaz sarin la Aeroportul ”Henri Coandă” şi la Gara de Nord a fost reţinută. Este vorba despre un bărbat, descoperit în zona centrală a municipiului Ploieşti. Procurorii şi poliţiştii au stabilit că a mai făcut trei astfel de ameninţări în trecut.

Marți, 29 ianuarie, la ora 18.13, un bărbat a sunat la 112 și a spus că a amplasat recipiente cu gaz sarin la Aeroportul ”Henri Coandă” şi la Gara de Nord. Această substanță extrem de toxică a fost folosită de fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, împotriva kurzilor la sfârşitul anilor '80 în oraşul Halabja. Acesta a provocat moartea a 5.000 de kurzi precum şi traume majore, defecte congenitale, şi o rată alarmată a incidenţei cancerului.

Suspectul a fost reținut în Ploiești

”La data de 29 ianuarie 2019, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi ai Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Prahova au depistat, în zona centrală a municipiului Ploieşti, un bărbat bănuit că, în cursul aceleiaşi seri, ar fi alarmat autorităţile, prin serviciul 112, cu privire la amplasarea unor bombe cu gaz sarin, în Bucureşti”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Poliţiei Române, citați de news.ro.

La rândul lor, reprezentanţii DIICOT au precizat că au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a bărbatului. Acesta este suspectat de patru infracţiuni de „alarmarea, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice, cu privire la folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, radiologice ori la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, microorganisme, toxine ori materiale, de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor ori a animalelor sau mediul înconjurător ori să cauzeze consecinţe deosebit de grave”.

”În fapt s-a reţinut că la data de 29 ianuarie 2019, ora 18:13, inculpatul P.C. a apelat serviciul 112, recomandându-se ca fiind Said ben Laden, comunicând că în zona Gării de Nord din Bucureşti şi în zona Aeroportului Henry Coandă se află două recipiente cu gaz SARIN care vor sări în aer. În urma controlului pirotehnic efectuat de către Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, în cele două locuri în care s-a anunţat că ar fi fost amplasate, s-a constatat că ameninţarea nu se confirmă”, au precizat procurorii DIICOT.

Bărbatul este suspectat în alte trei dosare similare

  • Astfel, la data de 18.04.2018, în jurul orei 17:50, el ar fi apelat S.N.U.A.U. 112, afirmând că se află în posesia unei cantităţi de material explozibil pe care intenţionează să-l detoneze în Piaţa Unirii din Bucureşti.
  • La data de 16 noiembrie 2018, ora 23:35, a apelat 112, ocazie cu care a comunicat operatorului că în două ore un avion al unei companii aeriene va exploda pe aeroportul Otopeni.
  • De asemenea, la data de 19 decembrie 2018, orele 19:59 şi 20:06, bărbatul a sunat la 112 şi a comunicat operatorului că un avion al unei companii aeriene va sări în aer pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
  • Verificări suplimentare au fost dispuse marţi la terminalul de pasageri al Aeroportului "Henri Coandă" după ce un apel la 112 anunţa amplasarea unor recipiente cu gaz sarin, o ameninţare similară vizând şi Gara de Nord.

Ce este gazul sarin

Gazul sarin  reprezintă una dintre cele mai periculoase substanţe toxice, interzisă de aproape toate structurile de securitate, atât naţionale cât şi internaţionale, şi inclusă în prima clasă a armelor de distrugere în masă.

Ca efect biologic, gazul sarin funcţionează ca agent inhibitor al enzimelor din sistemul nervos şi poate provoca moartea unui adult în câteva minute, în cazul în care doza la care a fost supus individul este destul de mare.

În funcţie de modalitatea prin care este expusă, o persoană poate manifesta reacţii în câteva minute prin expunere la gaz şi până la 18 ore în cazul expunerii la forma lichidă.

Substanţa este extrem de volatilă şi poate trece prin îmbrăcăminte putând fi absorbită prin piele. Sarinul este incolor şi inodor şi se poate răspândi rapid prin evaporare, poate contamina apa sau mâncarea, organismul uman putând fi expus şi pe această cale la substanţa toxică.

Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein a folosit gazul sarin în ofensiva împotriva kurzilor la sfârşitul anilor '80 în oraşul Halabja. Acesta a provocat moartea a 5.000 de kurzi precum şi traume majore, defecte congenitale, şi o rată alarmată a incidenţei cancerului.

Substanţa a mai fost folosită în forma ei lichidă în 1995 de Aum Shinrikyo, o sectă apocaliptică japoneză, care a comis două atentate în metroul din Tokyo şi în centrul oraşului Matsumoto, soldate în total cu moartea a 21 persoane şi contaminarea altor 1.100.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
ananas rubyglow jpg
Avion cargo Boeing 747   800 shutterstock 527865682 jpg
casatorie creier jpg
valuri de 10 metri frutuna pe mare jpeg
ed dwight profimedia jpg
bucuresti jpg
traian basescu
image
actualitate.net
image
actualitate.net