Bani aruncați în vânt. Au dat 180.000 de euro pe un sistem de vot pe care nu-l folosesc

Ultima actualizare:

    Consilierii au preferat să voteze prin ridicarea mâinii, în loc să folosească sistemul electronic
Consilierii au preferat să voteze prin ridicarea mâinii, în loc să folosească sistemul electronic

Bătaie de joc pe bani publici, în Consiliul General al Capitalei. După ce au aprobat alocarea a 180.000 de euro pentru cumpărarea unui sistem inteligent de vot, cu scanarea retinei și a amprentei digitale, consilierii generali au refuzat să-l folosească fiindcă e „diavolesc”.

Din martie 2014, sala de consiliu a Primăriei Capitalei a fost dotată cu un sistem de vot electronic, de ultimă generație, care permitea consilierilor să-și exprime intenția de vot. Sistemul avea însă o „bubă”, peste care cei 55 de „parlamentari” ai orașului nu au putut trece: le cerea amprenta la fiecare vot, fapt considerat inacceptabil de către mai mult de jumătate dintre ei. La momentul supunerii la vot a proiectului de achiziționare a acestui sistem doar 26 de consilieri au fost pentru aprobarea lui. Ceilalți s-au opus ori s-au obținut. Proiectul a fost aprobat, banii au fost alocați și cheltuiți, fără ca cineva să-și pună problema dacă opozanții lui îl vor folosi vreodată.

Așa s-a ajuns în situația în care aparatura cumpărată a zăcut mai bine de un an nefolosită. Primarul general Sorin Oprescu a fost surprins de decizia consilierilor și a afirmat că nu înțelege opoziția acestora. Ca să dreagă busuiocul și ca să scape de vechea metodă de votare a proiectelor de hotărâre (prin ridicarea mâinii), consilierii generali au propus modificarea sistemului pentru a permite votul cu ajutorul cartelelor magnetice (ca în Parlamentul României). Ceea ce s-a și întâmplat, căci noul sistem a fost folosit pentru prima dată în ședința din 30 iulie 2015. Însă modificările aduse sistemului electronic de vot au costat Municipalitatea alți bani publici, ajungând în total la un milion de lei. În comparație, sistemul de vot cu cartelă din Camera Deputaților, instalat în 2009, a costat 755.000 de lei și e folosit de 387 de parlamentari, scrie hotnews.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net