Băncile vor să ne scape de franci. FMI nu le lasă

Ultima actualizare:

    Disperaţi că nu mai au cu ce să-şi achite ratele, 3.000 de români au ieşit în stradă la data de 14 iunie, în BucureștiFoto: Dorin Constanda
Disperaţi că nu mai au cu ce să-şi achite ratele, 3.000 de români au ieşit în stradă la data de 14 iunie, în BucureștiFoto: Dorin Constanda

Sunt datori vânduţi la bănci. Şi-au cumpărat locuinţe cu credite în franci, iar acum îşi blesteamă zilele. Ratele s-au dublat peste noapte şi au cerut conversia lor în lei ca să le mai poată plăti. Unii bancheri sunt de acord, însă, FMI nu vede cu ochi buni măsura.

Nu se întrezăreşte nici o speranţă pentru românii cu credite în francul elveţian. Cel puţin, nu acum. Ei au propus la protestul de duminică, din Piaţa Constituţiei, din Capitală, ca toate creditele în valută să poată fi plătite în lei, la cursul de la data semnării contracului plus o diferenţă de maximum 20%. Şase bănci au răpuns pozitiv. Vorbim despre Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank, Raiffeisen, Banca Românească şi OTP Bank, care au cam 95% din credite. “Au propus combinarea conversiei în lei cu o reducere a sumei datorate, fie o reducere a dobânzii plătite. Acum se poate face conversia în lei”, a declarat, la TVR, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR. Din păcate, însă, FMI se opune acestei măsuri. O delegaţie condusă de Andrea Schaechter a mers ieri la BNR ca să discute cu guvernatorul Mugur Isărescu despre rata de conversie.

Delegaţia FMI este condusă de Andrea Schaechter
Delegaţia FMI este condusă de Andrea Schaechter

FMI avertizează statul român să nu ia măsuri pripite pentru că băncile ar pierde bani mulţi. Banca Naţională a estimat o pierdere de aproape 4,3 miliarde lei pentru cele 11 bănci care au în portofoliu credite în franci, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului. Totodată, Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor a programat o şedinţă pentru miercurea viitoare cu cei din conducerea BNR, care sunt chemaţi să dea explicaţii cum s-au implicat în criza creditelor în franci elveţieni, ce discuţii au avut cu băncile şi la ce soluţii s-au angajat acestea. În prezent, 75.000 de români au credite în franci, dar mulţi dintre ei nu-şi mai pot permite să plătească datoriile. Din 15 ianuarie de când cursul a crescut de la 3,8 lei la 4,3 lei, apoi la 4,5 lei, ratele s-au triplat în unele cazuri. Cursul pentru franc anunţat de BNR a scăzut, ieri, de la 4,5 lei la 4,4 lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net