Avertismentul incredibil al psihologilor: Tehnologia modernă tâmpește!

Ultima actualizare:

    Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept „antrenorul minții”, este pasionat de studiul  naturii minții umane. El a profitat déjà de rezultatele oferite pe această temă de trei sisteme educaționale diferite, cele din Statele Unite ale Americii, dinfoto: arhivă personală
Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept „antrenorul minții”, este pasionat de studiul naturii minții umane. El a profitat déjà de rezultatele oferite pe această temă de trei sisteme educaționale diferite, cele din Statele Unite ale Americii, dinfoto: arhivă personală

Incredibil, dar adevărat! Evoluția tehnologică fără precedent din ultimele două decenii nu ne-a ajutat să devenim mai deștepți sau mai iscusiți, ci din contră, ne-a provocat mai degrabă o serie de neajunsuri.

Astfel, psihologii susțin că din cauza comportamentului obsesiv-compulsiv pe care îl afișăm în relația cu tehnologia, oamenii au început să-și piardă abilitățile cognitive și dexteritățile de altădată, iar efortul nostru intelectual a fost preluat în mare măsură de tehnologia actuală.

Psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept „antrenorul minții”, crede că tehnologia avansată nu a adus rasei umane doar aspect positive, cum ar fi accesul la informație sau comunicarea virtuală la distanță, dar și o serie de deservicii, care, în opinia sa, vor afecta două sau chiar trei generații de acum încolo.

 “Tehnologia actuală, în frunte cu cea de tip touchscreen, imită gesturile tactile ale bebelușilor, iar oamenii vor căpăta în timp, dacă nu au făcut-o deja, automatisme specifice nou-născuților, fapt care nu le va oferi oportunități de evoluție intelectuală, ci de involuție. Din întâmplare am vazut o persoană în metrou care fără să-și dea seama pipăia o revistă și aștepta reacții sau efecte specifice tabletelor. Când a ieșit din tranșă, a tresărit și și-a dat seama că e doar o revistă. Am remarcat însă automatismul deja format. Iar acest automatism îl putem observa cel mai bine la generațiile tinere”, susține psihologul Pleșea.

Nu mai știm să înmulțim în gând 5 cu 12

Specialiștii reiau cursul evenimentelor și remarcă că atunci când tehnologia a apărut în viețile noastre argumentul forte care ne-a cucerit aproape imediat a fost cel al câștigului transparenței și al rapidității cu ajutorul cărora vom putea vedea și avea orice, oriunde și aproape oricând.

“Totul a fost o iluzie foarte bine pusă la treabă de către cei care au introdus tehnologia avansată pe piață, iar apogeul iluziei a fost atins atunci când telefoanele mobile au devenit principalul obiect folosit de mâna omului. În acel moment mintea noastră a început să stea. Acesta a devenit momentul critic, cel în care tehnologia a pus stăpânire totală pe viețile noastre. Studiile au arătat că ne-am pierdut foarte mult din ceea ce numim ascuțimea și auto-reglarea minții, oamenii devenind din ce în ce mai lenți în gândire. Operații mentale, care odinioară păreau simple, cum  ar fi spre exemplu, înmulțirea lui 5 cu 12, nu mai sunt la îndemâna oricui, iar iluzia prieteniei sau a reputației online ne-a împins până la cel mai înalt grad de depresie pe care l-a cunoscut omenirea”, afirmă același Alexandru Pleșea.

Oamenii nu mai zâmbesc nici măcar în fața telefoanelor, ca odinioară

El mai atrage atenția asupra unui amănunt. La început, tehnologia reușea să le aducă zâmbete și fericire oamenilor, în mare parte datorate curiozității noului în viața noastră. Cu cât tehnologia a devenit parte activa și de neseparat de viețile noastre, cu atât relația cu tehnologia a devenit latentă, iar oamenii au ajuns până în stadiul în care nici măcar nu mai zâmbesc telefonului mobil, atunci când primesc imagini sau texte amuzante.

Toate stările noastre, fericire, iubire, tristețe, furie, au fost convertite în stări virtuale, iar oamenii au adoptat în viața reală acea atitudine pe care o putem numi “poker face” și în care nu mai schițăm nici un gest.

“Contactul vizual și emoțional între oameni a scăzut foarte mult, iar mulți dintre noi am intrat în tranșă, viața noastră reală trecând pe pilot-automat. Mâncăm, mergem la job, lucrăm, dormim, fără să mai conștientizăm acțiunile noastre. Am uitat cum e să mai trăim în viața reală. Pentru mulți dintre noi toate nevoile personale de interacțiune inter-umană, de oferit sau de primit iubire, au correspondent sau satisfacție mai ales în lumea virtuala”, adaugă psihologul menționat mai sus.

Cum să ne recăpătăm dexteritățile și cum să ne reechilibrăm viața

Psihologul Alexandru Pleșea precizează și amănuntul conform căruia un viciu sau un comportament obsesiv-compulsiv nu poate fi vindecat prin interzicere totală, ci prin construirea unui program în care problem ape care o identificăm să ne ocupe, pe zi ce trece, din ce în ce mai puțin timp.

“E util pentru noi să învățăm să ne reechilibrăm viața, deoarece la ora actuală talerul balanței din viețile multor oameni este înclinat aproape total în dreptul vieții virtuale. De asemenea, putem să ne recăpătăm dexteritatea, abilitățile cognitive (în special ascuțimea și iscusința minții), concentrarea eficientă și chiar memoria, prin realizarea unui program zilnic alocat exercițiilor fizice, dar mai ales mentale,. Putem, spre exemplu, apela la o serie de exerciții echilibrare  care să pună creierul la treabă, cum ar fi exercițiilr de atenție, cele de vizualizare și intuiție, cele de respirație și de oxigenare a creierului, exerciții de meditație, toate acestea combinate cu o dietă și perioade de somn corespunzător, ce nor aduce rezultate palpabile în scurt timp”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net