Aventuri pe bicicletă! Povestea băieților care au făcut cele mai palpitante trasee la Șirnea, satul de munte autentic

Ultima actualizare:

    Bicicliștii pleacă pe traseu de la Centrul de Activități Turistice Șirnea Foto: desirnea.ro
Bicicliștii pleacă pe traseu de la Centrul de Activități Turistice Șirnea Foto: desirnea.ro

Țara este frumoasă, iar când tinerii se gândesc să investească în ea, totul se transformă în ceva spectaculos. Cătălin și Eugen sunt iubitori ai muntelui și ai sportului, astfel că împreună au gândit un mod prin care cele două să se îmbine perfect. De curând, aceștia au dat drumul în satul Șirnea, din Brașov, la o altă ramură a Centrului de Activități Turistice deȘirnea: închirieri de biciclete. Alături de ghidul local, pleci pe două roți să descoperi locuri sălbatice.

De multe ori te-ai gândit ce faci în weekend. Vara, fie alegi să lenevești la plajă, fie dai la pește, faci plimbări pe munte sau te răsfeți la o terasă ori vizionezi un film ca să mai treacă timpul.

Cătălin Maftei (45 de ani) și Eugen Totîlcă (47 de ani) au gândit pentru noi o altfel de experiență, care se poate repeta și toamna, și primăvara. Ne propun să descoperim Șirnea, satul autentic de la munte, pe bicicletă.

Cătălin Maftei (stânga imaginii), pe traseu, alături Iulian Burcescu, fotograful echipei, și de băieții lor
Cătălin Maftei (stânga imaginii), pe traseu, alături Iulian Burcescu, fotograful echipei, și de băieții lor

Cei doi camarazi, care se știu de peste 20 de ani, au creat vara aceasta cele mai palpitante trasee, adevărate aventuri pentru bicicliști.

”Am fost adoptat de Șirnea și localnicii săi cu mulți ani în urmă. Descoperind acest loc pas cu pas, am fost fermecat de peisajele uluitoare și de căldura oamenilor prietenoși și plini de viață pe care i-am întâlnit aici. Cu timpul, am hotărât că trebuie să împărtășesc, cu cât mai mulți iubitori de munte și tradiții, experiențele trăite aici. Alături de familie și prieteni, am înființat în anul 2019 agenția de turism local, <<DeȘirnea Experience>>. Agenția își propune să dezvăluie turiștilor Șirnea autentică, așa cum am ajuns să o cunosc eu”, povestește Eugen.

Traseele pe bicicletă pornesc de la centrul de activități 

Startul pe două roți se dă de la Centrul de Activități Turistice deȘirnea, aflat în comuna Fundata, de unde se pleacă pe unul dintre cele nouă trasee prestabilite: spre Peștera, pe la Prăpăstiile Zărneștilor, sau un alt traseu pe la Șaua Joacă, spre Piatra Craiului-circuitul poienilor de sub munte, spre Fundata-Cheile Grădiștei, circuit în satele Branului, Drumul de coastă, Satul Ciocanu, Șirnea în ocol, Cheile Dâmbovicioarei-Valea Seacă a Pietrelor.

Și când vremea a fost mohorâtă băieții au plecat pe traseu pe biciclete electrice
Și când vremea a fost mohorâtă băieții au plecat pe traseu pe biciclete electrice

Spre exemplu, în weekendul 3-4 octombrie, se pleacă în circuit pe zona Prăpăstiile Zărneștilor-Tura Regină pe biciclete electrice, cu prânz tradițional în Șirnea.

După fiecare cursă, bicicletele sunt spălate
După fiecare cursă, bicicletele sunt spălate

”Vă propunem un circuit fantastic, de o zi, parcurs în șaua bicicletei. Nu orice biciclete, ci super ebike-urile noastre. Noi îi spunem acestui traseu Tura Regină, pentru că acoperă în cei aproape 30 km ai săi cele mai importante obiective turistice de pe versantul estic al Pietrei Craiului, Poiana Grind, La Table, Vladușca, Cheile Pisicii. Prăpăstiile Zărneștilor le parcurgem, în toată splendoarea lor, de la un capăt la celălalt”, explică organizatorii.

Tura de șase ore costă 160 de lei de persoană și mai sunt disponibile șapte locuri, care se pot rezerva online.

Cât costă bicicletele și cum le închiriezi

Excursioniștii pot închiria de la centru atât biciclete clasice de munte, cât și biciclete electrice. Primele costă între 45 și 80 de lei, în funcție de câte ore petreci, iar ebike-urile cu prețuri între 100 și 200 de lei, pentru un traseu, spre exemplu, de opt ore.

Și fetele vin în aventura pe bicicletă, de la Șirnea
Și fetele vin în aventura pe bicicletă, de la Șirnea

Plata se face doar online sau cu virament bancar, iar închirierea se stabilește cu minimum 24 de ore înainte. Se poate rezerva la telefon sau prin intermediul formularului de contact, în limita bicicletelor disponibile.

Cei care-și doresc o aventură palpitantă pe două roți trebuie să aibă cel puțin 18 ani. Minorii pot participa în ture dacă sunt însoțiți de un adult și au înălțimea de peste 140 cm.

Tu trebuie doar să vii echipat corespunzător, casca protecție, vesta reflectorizantă și antifurtul le primești odată cu închirierea bicicletei.

Dacă vrei să rămâi peste noapte, inimosul tău ghid, Eugen, știe unde să te îndrume.

Traseul pe biciclete, pe cărări de munte
Traseul pe biciclete, pe cărări de munte

Cum a luat naștere Centrul de Activități Turistice deȘirnea

Eugen Totîlcă este ghid local autorizat și locuitor al satului, iar din 2019 a inițiat proiectul Centrului de Activități Turistice deȘirnea, un hub al comunității în care locuitorii sunt participanți activi în crearea și desfășurarea de activități pentru turiștii ce ajung în sat.

Astfel, la Centru, se pot organiza drumeții, workshopuri și ateliere de activități tradiționale, degustări de produse tradiționale, călărie, plimbări cu căruța sau sania, evenimente culturale.

Eugen, împreună cu Cătălin Maftei, a dat drumul, în luna august, și la Centrul de închirieri biciclete clasice și electrice.

Iar Centrul de Activități Turistice deȘirnea, creat de comunitatea de acolo pentru turiști, se va dezvolta în viitor și cu alte activități demne să pună satul Șirnea pe harta turismului rural din România.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
tick 5477847 1280 jpg
casa la curte jpeg
furtuni ploi jpeg
zodii pixabay jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
autostrada Moldovei A7 FOTO Sorin Grindeanu 1
colaj dacia jpg
Dr  Bogdan Martian Sanador 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net