Au murit sub ochii taților de la care au moştenit dragostea pentru munte

Ultima actualizare:

    O avalanşă a lovit sâmbătă un grup de alpinişti în Retezat,  au murit striviţi de stânci
O avalanşă a lovit sâmbătă un grup de alpinişti în Retezat, au murit striviţi de stânci

Tragedie în Masivul Retezat! Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), doi dintre cei mai mari performeri ai alpinismului românesc în ciuda vârstelor fragede, au pierit într-o avalanşă. Puştii urcau sâmbătă, 22 aprilie, alături de alte cinci persoane, spre Vârful Peleaga (2.509 metri), al şaptelea din România şi cel mai înalt din Retezat.

Muntele, pe care l-au iubit mai mult decât orice, le-a adus sfârşitul. Filmul accidentului, reconstituit de salvamontiştii din Hunedoara, arată că Dor Geta Popescu, Erik Gulacsi şi ceilalţi cinci alpinişti au început ascensiunea la primele ore ale dimineţii.


    Retezatul, pe cât de frumos,  pe atât de periculos
Retezatul, pe cât de frumos, pe atât de periculos

Grupul pornise de la Refugiul Genţiana, pe un traseu de patru ore. Una dintre posibilele cauze ale avalanşei ar putea fi faptul că, pe acelaşi traseu, dar ceva mai sus, se afla un alt grup, de 51 de oameni, participanţi la un curs de ghizi montani.


    Salvamontiştii  au găsit corpurile  după 24 de ore
Salvamontiştii au găsit corpurile după 24 de ore

Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, crede că prezenţa grupului numeros care se deplasa în şir indian prin zăpada de peste un metru a crescut riscul de rupere a zăpezii. „Cei din grupul mare au observat când s-a produs avalanşa, auzind şi strigătele de ajutor.

simeon stalpnicul png

Au coborât spre ei. Acolo i-au identificat pe cei cinci răniţi şi pe cei doi copii“, explică Bodean, citat de adevarul.ro.Alerta privitoare la producerea avalanşei a fost înregistrată la ora 14.25. Cei cinci supravieţuitori au fost transportaţi la spitalele din Haţeg şi Hunedoara şi sunt în afara oricărui pericol. Din păcate, cei doi copii au fost înghiţiţi de valul uriaş de zăpadă şi pietre care s-a dizlocat sub ei. Trupurile neînsufleţite au fost recuperate abia duminică, 23 aprilie, la aproape 24 de ore de la producerea accidentului. Sâmbătă seară, salvamontiştii şi jandarmii montani au fost nevoiţi să înceteze operaţiunile de căutare, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.Expediţia din Retezat a fost organizată de Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov (Braşov), al cărui preşedinte e Ovidiu Popescu, aflat şi el pe munte, alături Dor Geta Popescu, fiica lui. Din grup mai făceau parte şi Bela Gulacsi, tatăl lui Erik, precum şi Karla Gulcasi (16 ani), sora băieţelului. Cu toţii aveau o experienţă uriaşă. Salvamontiştii hunedoreni nu înţeleg decizia grupului de a urca pe munte, în condiţiile în care fusese comunicat încă de vineri că riscul producerii unei avalanşe în Retezat era de 5, pe o scală de la 1 la 5. „Nu trebuie să fii expert ca să-ţi dai seama că, după o ninsoare de două zile, proaspătă, nu e bine să mergi în ascensiuni. Cum stă zăpada pe acoperiş când dă soarele şi e cald? Alunecă. Aşa e şi pe creste”, adaugă Bodean.

Puştii-minune erau în Cartea Recordurilor


    Dor Geta, alături de sora ei,  Crina
Dor Geta, alături de sora ei, Crina

Dor Geta Popescu era considerată alpinista-fenomen a României. În 2016, la 12 ani, ea dobora două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce atinsese vârful Denali (Alaska, SUA) şi vârful Pico de Orizaba (Mexic).


    Geta, pe munte, de mică,  în spatele tatălui
Geta, pe munte, de mică, în spatele tatălui

Fata deţinea şase recorduri mondiale şi unul european. Geta a izbutit primul record la 10 ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri), din Turcia. Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, "Coco" Popescu, în 2007. Pe Facebook, la ultima postare a clubului din Râşnov, era menţionat: “Geta trăieşte la Altitudine şi în anul 2017!”. Visul copilei era Everestul, cel mai înalt munte din lume.

Şi Erik avea planuri mari pentru 2017, după ce în 2016 a atins Vârful Elbrus (5.642 de metri), din Rusia, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un  nou record european de vârstă când a cucerit Vârful Aconcagua (6.962 de metri). La fel ca Geta, băiatul îşi dorea mult să termine două circuite extrem de dificile: Seven Summits (escaladarea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent) şi Seven Volcanoes (escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent).


    Erik, împreună  cu Bela Gulacsi, tatăl său
Erik, împreună cu Bela Gulacsi, tatăl său

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net