Au furat startul vacanţei de 1 Mai

Ultima actualizare:

    Turiştii n-au mai avut răbdare şi au venit în Vama Veche cu câteva zile înainte de începerea sezonului estival. Click! a dat o raită prin staţiunile preferate de români pentru miniconcediuFoto: Mariana Iancu
Turiştii n-au mai avut răbdare şi au venit în Vama Veche cu câteva zile înainte de începerea sezonului estival. Click! a dat o raită prin staţiunile preferate de români pentru miniconcediuFoto: Mariana Iancu

Dacă în anii ’70-’80 toate staţiunile de pe litoral erau pregătite să primească turişti, situaţia e diferită în 2015. Lucrările nu sunt gata la timp pentru deschiderea sezonului turistic. Pe multe plaje sunt câini vagabonzi şi ruine, iar nisipul purtat de vânt acoperă aleile.

Pe plaja din Vama Veche i-am găsit pe bucureştenii Mihai şi Liliana, care au venit pentru o zi la mare. Maria, fetiţa cea mică, îşi construia primul castel din nisip. „Nu am fost niciodată în Vamă şi am vrut să vedem cum arată înainte de 1 Mai. Vara, mergem în Eforie, întrucât acolo am găsit preţuri rezonabile“, ne povestesc ei. Nu le pare rău de alegerea făcută, mai ales că o zi întreagă s-au lăsat mângâiaţi de briză şi de soarele generos. Nu a fost foarte cald, astfel că turiştii de aprilie nu şi-au dat jos hainele, dar spun că au parte de o experienţă unică. 

Printre schele şi muncitori, câţiva tineri se antrenează cu multă bere pentru marea distracţie de 1 Mai. Terasele din apropierea plajei sunt deja deschise.

Plaja curată la 2 Mai

Pe plaja din 2 Mai, una dintre cele mai agreate destinaţii din sudul litoralului, un cuplu de tineri a deschis deja sezonul la nudism. Plaja din staţiunea aflată la 4 kilometri nord de Vama Veche este curată, iar în casele boemei bucureştene se lucrează de zor.

Oamenii locului, care au în îngrijire vilele ridicate în ultimii 20-25 de ani, tundeau gazonul din curţi, vopseau gardurile şi curăţau grătarele.

Tuzla - ferită de turismul agresiv

Pe plaja Tuzla ajungi după ce străbaţi un drum prăfuit, printre gunoaiele de la marginea localităţii. Zona cu nisip este curată, dar nu ca urmare a eforturilor depuse de edilii comunei, ci datorită faptului că întinderea de nisip este ferită de turismul agresiv, fiind la distanţă de drumul naţional.

Pe plaja din Tuzla vin de regulă pescari şi localnici, dar sunt şi turişti interesaţi de frumuseţea locului.

În Mamaia se lucrează

În Mamaia, câteva zone se află în şantier, iar lucrările nu par să se termine până la deschiderea sezonului. O porţiune de plajă între hotelurile Aurora şi Flora e ocupată de excavatoare şi maşini de mare tonaj. Şi zona cluburilor din centrul staţiunii e în lucru.

În piaţeta Cazino se mai lucrează la pavele, iar multe terase sunt placate cu bucăţi de lemn. Nici plajele de fiţe de după Castel nu sunt pregătite pentru turişti. 

Epoca de Aur:  staţiunile erau pregătite de 1 Mai

În anii ‘70 -’80, litoralul românesc găzduia chiar şi 150.000 de turişti pe serie, îşi aminteşte Petre Stancă, care ocupa funcţia de  director general al Direcţiei Comerciale a Judeţului Constanţa. Linica Stan, fost director al societăţii Turism, Hoteluri, Restaurante (THR) „Marea Neagră“, menţionează că, în Epoca de Aur, toate staţiunile de pe litoral erau pregătite, la începutul lunii mai, pentru sosirea turiştilor. Aceştia veneau pe serii, după grafice care se întocmeau la nivel centralizat de Ministerul Turismului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
macchina per pop corn party time 2956 azzurro 04 2495d4a1103ec845f3c3261bad74a1e1 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net