Au blindat bisericile de frica hoţilor

Ultima actualizare:

    Părintele Valentin Fotescu ne arată camera din pronaosFoto: Roberto Sălceanu
Părintele Valentin Fotescu ne arată camera din pronaosFoto: Roberto Sălceanu

Hoţii dau spargeri chiar şi în biserici. Nu le e frică de pedeapsa divină, astfel că preoţii au luat măsuri ca să protejeze obiectele de cult valoroase. Pentru asta au pus camere de supraveghere peste tot.

În Biserica Sf. Parascheva, din Capitală, nu au intrat doar oameni cu frică de Dumnezeu, ci şi persoane cu gânduri necurate. Hoţi de meserie, care au pus mâna pe ce au apucat. Ba chiar au intrat şi în altar de unde au fugit cu Evanghelia, crucea, dar şi cărţi bisericeşti. “Au crezut că sunt din argint, dar erau din metal nepreţios. Au trecut câţiva ani de atunci, dar nu au fost găsite”, ne-a mărturisit părintele paroh Valentin Fotescu. Ca să nu mai aibă astfel de probleme, preotul a instalat în biserică două camere de supraveghere: una la intrare şi o alta care monitorizează aproape tot interiorul.

Biserica Caşin, Bucureşti
Biserica Caşin, Bucureşti

Din păcate, nici astea nu i-au speriat pe infractori. “În ianuarie, a intrat un bărbat şi a furat capacul din argint de la racla cu părticele din moaştele Sfintei Parascheva, pe care l-a ascuns sub geacă. Paguba este de vreo 700 de lei. Poliţiştii au văzut imaginile, l-au identificat pe hoţ, dar nu au dat de el. Avem nişte enoriaşi care ne vor mai dona câteva camere, pe care le vom pune şi în zona din faţă a bisericii, dar şi afară. Pentru că ne-au furat şi burlanele”, s-a plâns părintele.

De la această raclă a fost furat capacul din argint
De la această raclă a fost furat capacul din argint

Cine doreşte să doneze o cutie pentru moaşte o poate face. Astfel de obiecte sunt lucrate cu migală în atelierul Patriarhiei.

Cameră de supraveghere în interior
Cameră de supraveghere în interior

În acest moment, anchetatorii au în lucru 38 de dosare penale pentru furt din biserici din întreaga ţară. În plus, pe site-ul Poliţiei Române la secţiunea “Obiecte furate”, cele mai multe sunt dispărute din lăcaşele de cult. 

La Mănăstirea Caşin au fost montaţi senzori de mişcare

Grilaje la uşa de la intrare
Grilaje la uşa de la intrare

La Mănăstirea Caşin , din Bucureşti, au fost instalate patru camere de supraveghere - două afară şi două în interior. Asta ca să nu mai punem la socoteală şi senzorii care se activează la orice mişcare. E o măsură necesară, spun reprezentanţii bisericii, pentru că în interior sunt şi lucruri valoroase: icoane de patrimoniu sau o icoană despre care se spune că a fost pictată de Arsenie Boca.

image
image
image
image
image
image
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net