Atenţie, şoferi! De miercuri, 1 iulie, cresc amenzile

Ultima actualizare:

    Punctul de amendă, care acum este 97,5 lei, va creşte cu opt procente şi va ajunge la 105 lei
Punctul de amendă, care acum este 97,5 lei, va creşte cu opt procente şi va ajunge la 105 lei

Una caldă, alta rece. Începutul lunii iulie vine cu schimbări importante pentru români. Vestea bună e că salariul minim pe economie va creşte, iar facturile la energia electrică vor scădea. Gazele însă se vor scumpi de mâine cu circa 12 la sută, iar amenzile de circulaţie vor fi şi ele mai mari.

  • 75 de lei în plus la salariul minim pe economie. Peste un milion de angajaţi vor beneficia de majorarea salariului minim pe economie de la 975 de lei pâna la 1.050 de lei. Prima creştere a avut loc la începutul acestui an, când salariul minim brut pe ţară garantat în plată a crescut de la 900 de lei până la 975 de lei. Pentru prima dată în istoria post-decembristă a României, ora de muncă se va plăti cu o sumă care depăşeşte 6 lei (mai exact 6,225 lei/ora). Angajatorii vor plăti salariaţilor o remuneraţie netă mai mare, dar şi mai mulţi bani pentru taxele şi contribuţiile obligatorii aferente salariului.
  • Amenzi rutiere mai mari. Creşterea salariului minim măreşte automat şi amenzile de circulaţie, întrucât punctul de amendă reprezintă 10 la sută din acesta. Concret, punctul de amendă, care acum este 97,5 lei, va creşte cu opt procente şi va ajunge la 105 lei. E a doua oară în acest an, când cresc amenzile pentru contravenţiile rutiere. Acum, şoferii indisciplinaţi în trafic vor trebui să scoată din buzunar chiar şi până la 2.100 de lei. Cuantumul amenzilor rutiere va fi cuprins între 210 şi 2.100 de lei, în cazul persoanelor fizice, iar cele juridice vor putea fi sancţionate cu sume cuprinse între 2.205 lei şi 10.500 de lei. 
  • Creşte preţul gazelor. Veste proastă pentru consumatorii casnici de gaze. Cea mai importantă schimbare îi vizează chiar pe ei. Guvernul a negociat un nou calendar de liberalizare a preţurilor pentru populaţie cu instituţiile internaţionale, iar prima creştere de preţ din noul calendar se aplică de la 1 iulie. Astfel, preţul de achiziţie a gazelor natural se va majora, începând de mâine, la 60 lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent şi ar putea ajunge la 90 lei/MWh în 2020, conform unui proiect publicat la începutul lunii pe site-ul Ministerului Energiei. Scumpirea va fi resimţită la iarnă, iar cei mai “loviţi” vor fi cei care se încălzesc cu centrale de apartament pe bază de gaze naturale. 
  • Facturile la energia electrică vor scădea. Prima zi din iulie mai aduce o veste bună. Românii vor plăti din această lună mai puţini bani la curent. Astfel, facturile la energia electrică vor scădea uşor, cu circa 1,5 la sută. 

Marti, 30 iunie, ziua e mai lungă cu o secundă!

În noaptea asta, la ora 23:59:59, ceasurile din întreaga lume vor trebui să „puncteze”, în premieră istorică, şi secunda 60 înainte de a trece la 00:00:00, ce marchează începutul zilei de 1 iulie. Această secundă în plus care se adaugă la cele 31.536.000 de secunde pe care le are 2015 riscă să dea peste cap calculatoarele şi sistemele informatizale din întreaga lume, avertizează savanţii de la Observatorul Astronomic din Paris.

Şi cum orice secundă în plus e binevenită, iată ce se întâmplă într-o secundă:

  • 4 copii se nasc la nivel mondial
  • o secundă durează să dai pagina la o carte 
  • oricât de sus ai sări nu poţi sta mai mult de o secundă în aer
  • într-o singură secundă au loc peste 100.000 de reacţii în creierul nostru
  • pierdem trei milioane de globule roşii şi măduva produce tot atâtea în acelaşi interval
  • la nivel mondial se beau 3.300 de ceşti de cafea 
  • se fură o maşină din parcare
  • tot o secundă durează să spui „mulţumesc”.
image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net