Aşteaptă preţurile mici cu sufletul la gură şi cu frigiderul gol

Ultima actualizare:

    TVA la alimente scade de la 24% la 9%, la 1 iunie. Ieftinirea mâncării e cea mai salutată măsură a GuvernuluiFoto: Roberto Sălceanu
TVA la alimente scade de la 24% la 9%, la 1 iunie. Ieftinirea mâncării e cea mai salutată măsură a GuvernuluiFoto: Roberto Sălceanu

Românii numără orele care au rămas până la debutul celui mai îndrăzneţ experiment din ultimii ani, reducerea TVA la alimente. Supermarketurile îşi fac încălzirea cu reduceri la câteva produse, pentru a-i pregăti pe oameni pentru marea „soldare” de 1 iunie. Iată cum se pregătesc consumatorii pentru oferta de nerefuzat a statului.

Pe stradă, în metrou, în staţiile de autobuz ori la serviciu ieftinirea mâncării e principalul subiect de discuţie. Gospodinele care până acum nu-şi permiteau să gătească preparate cu pretenţii, ştiu încă de pe acum ce minunăţii vor pune pe masă în weekend-ul viitor.

Patronii de restaurante îşi freacă mâinile de bucurie că lumea va veni mai des să mănânce în oraş, iar băcanul de la parterul blocului tresaltă la gândul că va vinde mai multă carne, poate chiar şi năpăstuiţilor de pensionari. Marile magazine nu se lasă mai prejos şi au început o campanie de reducere de preţuri la câteva produse, pentru a-i anunţa pe oameni că adevăratele pomeni vin de la 1 iunie.

Pe acestea le aşteaptă şi Magdalena Voiculeţ (51 de ani), o croitoreasă din Capitală care nu şi-a mai făcut cumpărături de peste o săptămână. „Am luat doar pâine şi ceai. Ieri m-am îndurat şi am cumpărat un pachet de unt, căci dulceaţă mai am. Aştept cu sufletul la gură ziua de 1 iunie, ca să iau alimente mai ieftine, căci acum preţurile sunt o nenorocire”, ne-a spus femeia, care locuieşte singură într-o garsonieră din cartierul Colentina.

N-a mai mâncat carne de la Paşti, când a luat masa cu copiii şi nepoţii. Dar nu carnea îi lipseşte cel mai mult, ci fructele şi legumele de sezon, care până acum s-au vândut la preţuri imposibile pentru portofelul ei.  Câştigă 1.200 de lei lunar şi speră ca după 1 iunie să poată şi ea să-şi permită „luxul” de a-şi scoate nepoţii la o îngheţată în parc, ori la restaurantul lor preferat, „unde se vinde mâncare făcută în grabă”.

Taxă redusă şi pentru băuturile fără alcool

De la 1 iunie vom cumpăra carne, mezeluri, peşte şi crustacee, lapte şi produse lactate mai ieftine. Pe lista alimentelor cu TVA redus la 9% figurează şi ouăle, plantele destinate consumului uman sau animal ori sub formă de ingrediente pentru gătit, legume, fructe, tuberculi, citrice şi pepeni, cereale, mirodenii, produse de morărit. Însă nu doar alimentele vor fi taxate cu 9%, ci şi băuturile nealcoolice (sucuri, cafea, ceai) şi serviciile de restaurant şi catering. Cel puţin teoretic, preţurile la raft ar trebui să scadă cu circa 12-13%. Efectele, spun specialiştii, vor fi stimularea consumului şi descurajarea evaziunii fiscale. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net