Arsenie Boca, spionat la slujbe de Securitate

Ultima actualizare:

    Arsenie Boca este considerat  cel mai mare duhovnic al secolului XX
Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic al secolului XX

Documente secrete din anul 1950, descoperite în arhive, arată cum erau pândiţi călugării şi maicile de la mănăstirea condusă de Arsenie Boca. O astfel de notă spune povestea informatorului prins în timp ce îi spiona pe cei de la mănăstire când aceştia se rugau pentru revenirea Regelui Mihai în ţară şi pentru a scăpa de comunişti.

Note informative secrete ale Poliţiei Haţeg din 1950 oferă detalii mai puţin ştiute despre viaţa la mănăstirea condusă de Arsenie Boca, în vremea în care călugărul şi maicile de la Prislop erau hăituiţi de autorităţile comuniste, scrie adevarul.ro.

Un astfel de document, cu titlul “Notă informativă”, descoperit în Arhivele judeţului Hunedoara, a fost redactat de un colaborator al Poliţiei Haţeg, care le acuza pe măicuţele de la Prislop că se rugau pentru revenirea regelui Mihai în ţară şi împotriva comuniştilor. “În ziua de 26.IX. a.c., când am fost în comuna Prislop am constatat următoarele: între orele 11 şi 12 eram lângă mănăstire, când se făcea slujbă, în acest timp nu am văzut pe nimeni, dar la un moment dat am auzit când s-a cântat în mănăstire: «Domnule Dumnezeul meu să ne vină în ajutorul nostru să putem scăpa de regimul Comunist şi Regele Mihai să vină iar la noi în ţară»”, relata informatorul.


    Note informative  despre Arsenie Boca
Note informative despre Arsenie Boca

Bărbatul a fost observat de o călugăriţă, trăgând cu urechea lângă zidul bisericii. “După ce s-a terminat cântecul acesta, a ieşit o femeie prin dosul bisericii, iar eu când am simţit mi-am întors repede capul şi am văzut-o pe femeia de acolo, care pândea după mine. Femeia când a ştiut că eu am văzut-o, s-a dus înlăuntru, în mănăstire, şi în urma ei a ieşit un om sau un popă, nu ştiu sigur ce a fost, însă m-a întrebat cine sunt şi de unde sunt”, declara colaboratorul Poliţiei. Bărbatul adăuga că preotul necunoscut lui l-a invitat în biserică, unde se mai aflau doi localnici şi încă un călugăr.“Am intrat înlăuntru şi am aflat un ţăran şi o ţărancă, îngenunchiaţi în faţa unui popă care avea un păr lung şi galben, care făcea slujbă asupra acestor oameni. După ce am intrat în mănăstire, acest popă a oprit slujba şi m-a întrebat cum mă cheamă şi de unde sunt. După aceea m-a trimis afară din mănăstire. Iar eu i-am întrebat dacă pot să rămân peste noapte la dânşii, dar mi-au răspuns că oameni străini nu primesc”, se arăta în mărturia informatorului, păstrată la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara.În primele zile ale anului 1951,  Arsenie Boca a fost arestat. “La ora 5 dimineaţa, părintele Arsenie Boca a fost ridicat de un grup de 10 oameni. Au intrat în chiliile surorilor, vorbind necuviincios. Toate acestea, fără nici o motivare”, se arăta într-o scrisoare din 1951.


    La Prislop vin zilnic  sute de pelerini
La Prislop vin zilnic sute de pelerini
image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net