Arlie a zburat 25.000 km până acasă

Ultima actualizare:

    Arlie este prima  acvilă țipătoare  mică, echipată  cu transmițător  satelitar, care se  întoarce anul  acesta din  migrație (Fotografii: Societatea Ornitologică Română)
Arlie este prima acvilă țipătoare mică, echipată cu transmițător satelitar, care se întoarce anul acesta din migrație (Fotografii: Societatea Ornitologică Română)

După 206 zile, a ajuns cu bine acasă! Arlie, o acvilă ţipătoare mică, s-a întors săptămâna trecută pe plaiurile mioritice. Simpatica pasăre a parcurs o distanţă de aproape 25.000 de km pe trei continente, zburând peste 17 ţări.

Pasărea, care face parte dintr-o specie pe cale de dispariţie, a fost prinsă anul trecut de o echipă de ornitologi, iar botezul şi l-a primit de la fani pe Facebook. Arlie a fost echipată cu un transmiţător satelitar de 45 de grame şi apoi eliberată. Acvila a migrat din ţară, anul trecut, în 15 septembrie.

simeon stalpnicul png

Transmiţătorul satelitar de pe spatele lui Arlie a transmis nu mai puţin de 1.106 coordonate GPS, care arată cu precizie locurile prin care a trecut, dar şi viteza şi altitudinea de zbor. Drumul spre casă a început chiar de „Ziua Îndrăgostiţilor", când acvila se afla în Namibia. Ea a zburat până în Zimbabwe, apoi a traversat Zambia, Tanzania, Uganda, Etiopia, Eritrea, Egipt, Israel, Liban, Turcia şi Bulgaria. După aproape 25.000 de kilometri parcurşi, în 9 aprilie a ajuns cu bine acasă, la cuibul din Berivoi, Făgăraş. În periplul ei, acvila a traversat trei continente.

Poartă un transmiţător special

Începând din 2010, 22 de acvile ţipătoare mici au fost echipate cu transmiţătoare satelitare, iar Arlie este ultima dintre acestea. Doar două dintre aceste transmiţătoare mai sunt active în acest moment.

 Arlie a fost echipată cu un transmițător satelitar de 45 de grame

simeon stalpnicul png

Odată cu Arlie a migrat din ţară şi Erika, care se află încă în Tanzania. Narcis s-a întors acasă anul trecut, iar restul de păsări fie au murit, fie transmiţătorul lor a rămas fără baterii. Una dintre păsările dispărute, Lisa, a fost prinsă de nişte săteni din Zambia, care au considerat-o o "fiinţă magică" şi au bătut-o cu beţele, după care au ars-o.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net