Are 100 de ani şi n-a mai dormit de pe vremea lui Stalin

Ultima actualizare:

    Tanti Drăguţa, la sărbătorirea centenarului
Tanti Drăguţa, la sărbătorirea centenarului

Rudele şi vecinii i-au adus marţi tort şi au sărbătorit-o cum se cuvine! Drăguţa Olteanu a împlinit un secol de viaţă şi n-a fost bolnavă niciodată. Croitoreasă neîntrecută, femeia a cusut rochii şi costume pentru sătenii din comuna Săgeata. Tot satul o cunoaşte şi pentru faptul că n-a mai dormit din tinereţe.

Căsuţa Drăguţei Olteanu a devenit marţi neîncăpătoare. Rude, vecini şi cunoscuţi au venit să-i ureze sănătate la împlinirea vârstei de 100 de ani. Musafirii i-au adus tort şi şampanie, iar femeia a depănat o tolbă întreagă de amintiri. Toată viaţa, tanti Drăguţa a cusut haine de bal pentru săteni. 

Încă din anii adolescenţei, săteanca obişnuia să îşi petreacă multe ore la maşina de cusut. Din mâinile ei ieşeau cele mai frumoase rochii şi costume bărbăteşti. După ce şi-a întemeiat o familie, femeia mergea dimineaţa la muncile câmpului, se îngrijea de gospodărie după-amiaza, iar noaptea se aşeza la maşina Singer pentru a croi veşminte, întrucât comenzile veneau una după alta.

În numai câţiva ani, tanti Drăguţa a dezvoltat o rezistenţă nemaiîntâlnită la oboseală, astfel încât nu simţea deloc nevoia să pună capul pe pernă. „Puteai circula noaptea fără grijă, pentru că la jumătatea uliţei era lumină: lucra tanti Drăguţa”, povesteşte o vecină. “Cosea săraca şi la lampă. De regulă se zice că pierderea somnului dăunează sănătăţii, dar la dânsa e contrariul. Avea o voinţă extraordinar de mare, mai ales când era vorba de posturi sau regim alimentar. Cred că şi asta a contribuit la sănătatea ei“, spune femeia, care a fost ucenică a bătrânei.

Practic, tanti Drăguţa n-a mai dormit din tinereţe, adică din anii ’50, când România se afla sub talpa lui Iosif Vissarionovici Stalin, tătuca Uniunii Sovietice.

Sorin Tănase, primarul din Săgeata, are cuvinte de laudă: “Lumina nu se stingea niciodată la ea. Printre cliente au fost şi bunica, şi mama”.

Drăguţa Olteanu s-a lăsat de croitorie, însă nici până azi nu şi-a recăpătat somnul. Femeia spune că abia aţipeşte câteva reprize pe noapte. N-a mers niciodată la medic, fiindcă nu s-a simţit rău din cauza nopţilor pierdute.

«Nu avem o explicaţie ştiinţifică»

simeon stalpnicul png

Deşi literatura de specialitate arată că lipsa somnului are consecinţe grave asupra sănătăţii, specialiştii în neuropsihiatrie spun că domeniul nu a fost intens explorat. Aceştia presupun că în cazul Drăguţei Olteanu ar fi vorba despre o particularitate genetică extrem de rară. „Nu dispunem la momentul acesta de o explicaţie ştiinţifică. Fiecare om are ceasul său biologic programat”, afirmă medicul psihiatru Maria Cristache.

image
image
image
image
image
image
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
constantin si elena sfinti png
bullying 679274 1920 jpeg
caine jpg
4 baza Sinaia jpg
Tudor Arghezi
cutremur napoli jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net