Arde pământul!

Ultima actualizare:

    "Uite aici, arşi  îs banii mei" - Liviu Talpan
"Uite aici, arşi îs banii mei" - Liviu Talpan

Suprafaţa cultivată a ţării se micşorează de la un an la altul. Temperaturile ridicate, lipsa precipitaţiilor şi agricultura pe mii de hectare distrug solul. România trece printr-un proces de deşertificare, pe care autorităţile nu-l pot stopa. Ţăranii români cred că e mâna lui Dumnezeu.

Pământul ar trage apă dacă ar avea de unde. Sudul României e atât de uscat, încât plantele se ofilesc înainte să dea în coacere. În judeţele cu agricultură intensă din sud n-a mai plouat de 126 de zile, iar în acest ritm Oltenia va ajunge Sahara Europei în decurs de cel mult zece ani. Specialiştii Oficiului pentru Studii Pedologice spun că anual circa 1.000 de hectare de teren arabil se transformă în deşert, din cauza arşiţei, a lipsei precipitaţiilor şi a agriculturii intensive.

Agricultorii din Botoşani  nu au scos mai nimic din  cultura de floarea-soarelui
Agricultorii din Botoşani nu au scos mai nimic din cultura de floarea-soarelui

Nici Moldova nu e ocolită de nenorociri. În judeţul Botoşani, oamenii de la ţară trăiesc drame greu de imaginat. Fântânile lor au secat, iar culturile de porumb sunt compromise aproape în totalitate. Doi primari din judeţ au cerut instituirea stării de alertă. „Aşa ceva nici bătrânii noştri nu au văzut. Am rămas fără apă pe câţiva zeci de kilometri. Au secat tot, fântâni, pâraie, izvoare. Nu ştiu cu ce am greşit de ne pedepseşte cel de Sus, dar este prăpăd. Ceva mai rău ca seceta din anul ăsta nu s-a văzut de 20-30 de ani”, spune, cu lacrimi în ochi, Liviu Talpan, un sătean din comuna Roma.

Toată familia lui munceşte la câmp. În acest an n-a avut parte de porumb. S-a uscat tot. Când vede lanurile arse de soare îşi scoate pălăria din cap şi începe să plângă. „Nici nu mai ştiu încotro s-o apuc. Nu se merită să faci agricultură, dar din ce să mănânci. Oricum murim de foame aşa. Am plătit 1.200 de lei la hectar, toate lucrările. Atât costă. Şi să nu iasă chiar nimic? Uite aici, arşi îs banii mei”, spune săteanul, pentru adevarul.ro.

Acum se teme că nici culturile de toamnă nu vor avea o soartă mai bună. Se întreabă ce va mânca la iarnă şi mai ales cu ce bani va mai reuşi să are, să discuiască şi să însămânţeze la primăvară.

Orice călător care străbate judeţul vede acest peisaj de coşmar. Câmpii arse de soare, pârjolite parcă de foc, cu resturi de coceni sau de plante sufocate de secetă. În 17 comune din judeţ recoltele sunt distruse aproape în totalitate. Oamenii au muncit degeaba. „Până la 90% culturile sunt distruse. Cea mai afectată este cultura porumbului. Porumbul are nevoie de umiditate şi, cum nu a fost apă în sol, culturile au fost compromise”, spune Cristian Delibaş, director la Direcţia Agricolă Botoşani.

Puternic afectate au fost culturile de soia (80%), dar şi de floarea-soarelui (peste 60%). Statisticile autorităţilor arată că în jur de 180.000 de hectare de culturi agricole din cele 400.000 disponibile au fost distruse de secetă. Cele mai afectate comune sunt Hilişeu Horia, Dimăcheni, Rădăuţi-Prut, Avrămeni, Păltiniş, Horodiştea,Ripiceni, Ungureni şi Coţuşca. 

Toamna îmblânzește arșița. Urmează cinci zile de ploi

Elena Mateescu,  director executiv al ANM
Elena Mateescu, director executiv al ANM

Jumătate din țară suferă de secetă extremă, spun specialiștii ANM. În sudul țării nu a mai plouat de la începutul lunii mai. „Solul este uscat în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia. La data de 16 septembrie, conținutul de umiditate este deosebit de scăzut, ceea ce specialiștii numesc secetă puternică și extremă. Culturile s-au uscat pentru că aveau nevoie de ploaie în luna iulie. De pildă, în sudul Olteniei, la Bechet, au căzut 4 litri/mp în luna iulie și 8 litri/mp în luna august, față de necesarul de 100 litri/mp. Iată că și în septembrie nu a plouat în primele două săptămâni, dar culturile de toamnă sunt în întârziere pentru că nu se poate lucra solul uscat. În Dobrogea nu a căzut strop de ploaie din luna iunie, iar în Muntenia chiar din luna mai”, ne-a explicat Elena Mateescu, director executiv al ANM, specialist în domeniu.

Meteorologii anunță că acest weekend va fi ultimul cu temperaturi de vară. Potrivit prognozei, astăzi vor fi temperaturi de până la 34 de grade în Lunca Dunării, dar din vestul continentului intră azi un val de aer rece și umed care ne aduce ploi în vestul, nordul și centrul țării. Duminică ploile ajung și în restul țării și vor continua să cadă precipitații până miercuri. În aceste zile vor fi mai întâi averse cu fulgere, rafale de vânt și grindină, iar de luni vor coborî temperaturile și este posibil ca ploile să fie de lungă durată, potrivit ANM. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
traian basescu
image png
Fontana di Trevi FOTO Shutterstock jpg
image 2020 10 8 24339294 0 carte identitate jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net