Angajaţii de la stat pot lua şi pensie şi salariu

Ultima actualizare:

    În 2009, vârstnicii cu pensii mari nu mai puteau realiza şi venituri la stat
În 2009, vârstnicii cu pensii mari nu mai puteau realiza şi venituri la stat

Deputaţii au decis! Bugetarii, chiar dacă au venituri mari, pot primi şi pensie şi salariu. În 2009, acest lucru a fost interzis prin lege, din cauza faptului că vistieria statului nu făcea faţă cheltuielilor.

Cine era bugetar şi avea pensie mare, în 2009, fie îşi lua adio de la locul de muncă, fie de la pensie. Puteau lucra în continuare la stat cei care obţineau o pensie de cel mult 1.309 lei, adică salariul mediu brut pe ţară la acea vreme. La începutul acelui an a intrat în vigoare Legea 329, prin care angajaţii de la stat nu au mai avut voie să cumuleze bani din cele două activităţi. Consfinţită de Guvernul Boc, ordonanţa a fost justificată prin presiunea crizei economice. Actorii, profesorii şi medicii pensionari nu îşi pierdeau jobul doar dacă acceptau să fie plătiţi în baza convenţiilor civile şi a drepturilor de autor. După cinci ani, Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, a adoptat, ieri, propunerea legislativă a unor parlamentari PSD, PC şi de la minorităţi prin care se permite cumulul pensiei cu salariul şi în cazul angajaţilor din sistemul public. Astfel, legea lui Boc a fost abrogată. De această reglementare vor beneficia, din această toamnă, persoanele aflate sub vârsta standard de pensionare, precum cadrele militare disponibilizate ca urmare a reorganizării armatei, personalul militar şi salariaţii civili din cadrul unităţilor militare. Parlamentarii PDL nu au fost de acord cu abrogarea legii, pentru că, spun ei, în felul acesta tinerii nu vor mai avea loc de muncă. 

Egalizarea vârstei de pensionare nu s-a votat 

Pe ordinea de zi, de ieri, de la Camera Deputaţilor, s-a aflat şi egalizarea vârstei standard de pensionare. Potrivit proiectului de lege, propus în 2010 de Ministerul Muncii, femeile ar trebui să iasă la pensie la 65 de ani, la fel ca bărbaţii. Propunerea nu a ajuns să mai fie discutată, însă, e obligatoriu să fie supusă la vot până în octombrie. Dacă va trece de Parlament, primele femei care vor fi afectate de lege vor fi cele născute după 1970. Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în prezent, româncele ies din câmpul muncii la 63 de ani. 

Se recalculează unele pensii

Curtea Constituţională (CC) a decis recalcularea pensiilor ce le revin persoanelor care s-au pensionat în perioada 1 ianuarie - 7 noiembrie 2013, momentul în care s-a publicat decizia în Monitorul Oficial. Asta după ce a stabilit că legiuitorul a aplicat în mod eronat o decizie anterioară a CC. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net