Angajată la ANAF, arestată că făcea evaziune cu fructele și legumele din hypermarketuri

Ultima actualizare:

    Fructele și legumele pe care le găseam în magazine erau de contrabandă
Fructele și legumele pe care le găseam în magazine erau de contrabandă

12 persoane, printre care și o angajată de la Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au fost arestate. Sunt acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional, după ce au prejudiciat statul cu 24 de milioane de euro.

Ioana Rodica Mironescu este inspector la Fisc și se ocupa de marii contribuabili. În loc să-i pună să plătească toate taxele la stat, femeia îi proteja. Prin firme fantomă, aceștia aduceau fructe și legume din spațiul intracomunitar pentru care nu plăteau TVA. Mai mult, chiar angajata statului deținea o astfel de societate. „Începând cu ianuarie 2014, inspectorii antifraudă fiscală au analizat şi monitorizat activitatea comercială a 62 firme, care au realizat importuri şi achiziţii intracomunitare de legume şi fructe din ianuarie 2012 până în prezent. Circuitul era controlat de un grup restrâns de persoane de origine turcă şi reprezenta liderul de piaţă în acest domeniu, pentru unii retail-eri fiind chiar cel mai important furnizor, după valoarea contractelor”, anunță Direcția Gnereală de Administare Fiscală (DGAF).  Sistemul de fraudare funcţiona pe două paliere distincte.

Firmele făcute pe numele unor persoane sărace

Primul era constituit din 58 societăţi tip „fantomă”, fără active, înfiinţate pe numele unor persoane sărace (cetăţeni români sau arabi, refugiaţi din zone de conflict), care primeau între 100 şi 200 lei pentru fiecare firmă. Aceștia nu declarau obligaţiile fiscale ori refuzau să le plătească şi intrau în insolvenţă. „Aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori şi facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit să confere aparenţa legalităţii şi seriozităţii necesare colaborării cu marile lanţuri de retail”, mai precizează DGAF. Astfel, timp de doi ani şi jumătate, au fost descărcate şi comercializate săptămânal în România circa 570 tone legume şi fructe (28 TIR-uri), cu predilecţie banane şi portocale provenite din UE (Franţa, Olanda, Grecia şi Italia) şi citrice importate de la o firma din Turcia, controlată de tatăl uneia dintre persoanele implicate.

Marfa ajungea în marile lanțuri de magazine

Marfa de contrabandă a fost vândută în Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora și Mega Image. Organele de anchetă au pus sechetru pe bunurile evazioniștilor, mașini de lux, terenuri, instalaţii de coacere pentru banane, stocuri de marfă, pentru a recupera prejudicul. Procurorii au dispus reținerea celor 12 persoane cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net