"Am fost 3.000 de suflete înghesuite într-o cutie de conserve"

Ultima actualizare:

    Solistul Carla’s Dreams  a oprit concertul după  20 de minute pentru  a evita o tragedie
Solistul Carla’s Dreams a oprit concertul după 20 de minute pentru a evita o tragedie

Oraşul Piatra Neamţ încearcă să îşi revină după concertul de vineri seară al basarabenilor de la Carla’s Dreams, eveniment care era să repete tragedia din clubul „Colectiv”. Click! a reuşit să vorbească cu unul dintre martori. Daniel Vinca ne-a povestit minut cu minut ce s-a întâmplat în ”cutia de conserve” în care a fost spectacolul, la etajul 1 al mall-ului Galleria.

”Am mers la spectacol pentru băieţelul meu George, de 12 ani, care este fan Carla’s Dreams. Când am ajuns am rămas uimit: era ca la un meci decisiv al echipei naţionale de fotbal, lumea era surescitată, circulaţia în jurul mall-ului era oprită”, îşi începe Daniel Vinca povestirea. A presimţit că vor fi probleme pentru că valuri de oameni intrau în clădire, venind de peste tot, iar despre spaţiu ştia că nu adăpostise niciodată mai mult de 1.000 de oameni. Erau peste 2.500 de persoane, unii zic că au fost chiar 3.000. Presiunea era deja atât de mare încât tot etajul se transformase într-o cutie de conserve. „Când a început spectacolul, primele cuvinte ale organizatorilor au fost către echipele de intervenţie, să scoată din mulţime trei persoane deja leşinate”, spune Vinca. Era de abia începutul. ”Oamenii cădeau ca muştele, nu era aer, din timp în timp solistul trupei se oprea, cerea oamenilor să lase jos telefoanele şi să indice prin ridicarea mâinii unde este persoana căreia i s-a făcut rău. La un moment dat au luat pe cineva care era la doi metri de mine şi eu nu am ştiut că îi este rău! Din cauza înghesuielii leşinatul stătea în picioare, ţinut de mulţime!”, rememorează uimit Daniel Vinca.

Zeci de spectatori s-au simţit rău

După 20 de minute în care nu au reuşit să cânte decât 4-5 melodii, solistul trupei a fost chemat la marginea scenei şi sfătuit de un pompier să întrerupă spectacolul. Tocmai anunţase a nu ştiu câta oară că a mai dispărut un copil, luat de valul de mulţime pe sus de lângă părinţi. ”Concertul s-a încheiat aici! Vrem să ieşim pe loc. Noi nu mai cântăm. Condiţii de concert aici nu sunt. Nici pentru voi, nici pentru noi”, a fost apelul lui Andrei Ţăruş, solistul trupei Carla’s Dreams. Asta după nouă leşinuri oficiale şi patru persoane duse la spital. ”Mult mai mulţi oameni au acuzat stări de rău. Cred că au fost vreo 30 de persoane, dar din cauza înghesuielii nu au ajuns la echipele de prim-ajutor şi au revenit în simţiri cu apă sau palme de la vecini. Chiar şi băiatul meu a protestat că s-a terminat concertul, dar afară, când a simţit aerul, mi-a mulţumit”, dezvăluie Daniel Vinca. 

Din fericire, evacuarea s-a făcut în ordine, iar acum a început goana după vinovaţi. În timp ce părinţii se bucurau că şi-au salvat copiii din Infern, autorităţile îşi pasau vina una alteia. Organizatorii concertului sunt acuzaţi de amatorism şi de faptul că nu au estimat corect numărul spectatorilor, primarul nu ştie dacă manifestarea a fost autorizată sau nu, iar reprezentanţii ISU sunt acuzaţi că au intervenit prea târziu. Singurii care au tăcut chitic deocamdată sunt organizatorii concertului. Singura certitudine e că poliţiştii din Neamţ au deschis un dosar penal.

Click! spune

Carla’s Dreams este o formație din Republica Moldova, care s-a lansat în 2012 și a creat isterie în muzică, însă nimeni nu le-a văzut chipurile. Cântă cu feţele pictate, cu ochelari şi cu o glugă generoasă pe cap. Solistul trupei e Andrei Ţăruş, fost membru al formaţiei “In Quadro”, născut pe 25 octombrie 1984, în oraşul Slobozia din Republica Moldova. Cel care a scos hit-uri pe bandă rulantă cu Inna, Loredana Groza şi Delia a absolvit Facultatea de Drept Public din Chişinău şi este căsătorit cu Nelea Motricală, o prosperă femeie de afaceri. 

El e pompierul  care a evitat tragedia "Colectiv 2"

"I-am spus  solistului că aici cineva poate  să moară"
"I-am spus solistului că aici cineva poate să moară"

Un pompier cu 14 ani de experienţă a prevenit o tragedie în mall-ul din Piatra Neamţ. Cătălin Buţurcă, plutonier major la Detaşamentul de Intervenţii, este cel care l-a convins pe solistul trupei  Carla’ s Dreams să oprească concertul. Aglomeraţie mare, căldură insuportabilă, copii mici, care deja dădeau semne că se simt rău, au fost indicii suficiente care ar fi trebuit să anuleze încă de la început concertul trupei Carla’s Dreams. Asta este părerea plutonierul major Cătălin Buţurcă (35 de ani), comandantului echipajului de pompieri aflat vineri seară în mall-ul Galleria Piatra Neamţ. “Chiar înainte să înceapă concertul am văzut că era aglomerat, că ceva este în neregulă. Am fost atât de stresat că mi-am făcut planuri pentru cele mai negre scenarii. Am anunţat în dispecerat să vină inspecţia pentru că vor fi probleme. Am vorbit cu şefa de la ambulanţă, cu jandarmii şi cu organizatorii şi am tras concluzia că nu ar trebui să aibă loc ceva ce nu putem controla. Am fost patru pompieri la 3.000 de oameni. Organizatorii nu au înţeles şi au ţinut neapărat să aibă loc concertul”, a declarat, duminică, pentru Click! Cătălin Buţurcă. Iar inevitabilul s-a produs.

„A început concertul, iar la 10 minute a avut loc primul leşin, o fată de 15 ani. Se afla în dreapa scenei, iar trupa nu avea cum să vadă ce se întâmplă. M-am dus la solist şi l-am rugat frumos să întrerupă concertul şi să anunţe la microfon să se facă o cale pentru evacuare. Vreo 50 de metri am dat la o parte oamenii, mai mult îi aruncam decât îi împingeam. Concertul a fost reluat, iar oamenii au început să cadă unul după altul. Aşa că m-am dus iar la solist şi i-am spus că nu se mai poate acorda ajutor medical, că cineva poate să moară acolo. A recepţionat mesajul corect şi a oprit concertul. A fost cea mai grea intervenţie de până acum. Am fost la foarte multe focuri, însă am fost eu cel pus în pericol. Să văd atâţia oameni în pericol este altceva. Ei nu-şi dau seama nici acum în ce situaţie s-au aflat, putea fi o tragedie’’, ne-a mai povestit Cătălin Buţurcă. 

Weekend cu tragedii în lanţ 

Momentul în  care pompierul  îl avertizează pe  solistul Andrei Ţăruş
Momentul în care pompierul îl avertizează pe solistul Andrei Ţăruş

Tragedie după tragedie la sfârşit de săptămână! Un bărbat a fost muşcat de o viperă în Munţii Făgăraş şi se zbate între viaţă şi moarte pe un pat de spital. Un şofer care conducea un microbuz în judeţul Timiş a fost lovit de tren şi este un miracol că a scăpat cu zile. O bătrână din Arad a fost ucisă în bătaie de un adolescent care ar fi putut să-i fie nepot. Putem spune că weekendul care tocmai a trecut a fost unul cu adevărat nefast. 

  • Un turist de 49 de ani aflat în vacanţă în Munţii Făgăraş a fost muşcat, sâmbătă, de o viperă şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Însă până să ajungă în Capitală, bărbatul a fost purtat pe la mai multe spitale: a ajuns la Curtea de Argeş, apoi la Spitalul de Urgenţă din Piteşti, iar apoi la Floreasca.
  • Tot în acest weekend, o bătrână de 78 de ani, care locuia într-o localitate din judeţul Arad a fost descoperită în casă, fără suflare, de un vecin. Femeia fusese ucisă în bătaie de un adolescent de 15 ani care a vrut s-o jefuiască.
  • În Timiş, un şofer de 60 de ani, care conducea un microbuz, nu a respectat indicatorul de trecere la nivel cu calea ferată şi a fost lovit de un tren de călători. Bărbatul a supravieţuit miraculos.  
image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net