Alpinistul român Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș. Cucerise cele mai înalte culmi

Ultima actualizare:

    Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții FăgărașFoto: Arhivă Click
Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții FăgărașFoto: Arhivă Click

Zsolt Torok, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români, a murit la vârsta de 45 de ani în urma unui accident suferit în timpul unei escaladări în Munţii Făgăraş. Echipajele ajunse la fața locului susțin că cel mai probabil acesta ar fi alunecat între stâncile unde a fost găsit.

Inițial salvamontiștii căutau un aplinist dat dispărut în Munții Făgăraș, aflând ulterior că a fost vorba chiar de celebrul Zsolt Torok, care a fost găsit mort la doar 45 de ani, în zona Vârfului Negoiu. Arădeanul a doborât mai multe recorduri în alpinismul românesc și mondial.

Salvamont România a publicat sâmbătă, 17 august, în mediul online, imagini cu elicopterul MAI care l-a căutat în Munții Făgăraș pe alpinistul Zsolt Torok, însoțite de un mesaj încărcat de emoție: „A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpiniști ai țării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont Romania, un OM...”

„Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîrfului Negoiu”, au declarat, pentru Mediafax, și reprezentanții Salvamont Sibiu.Salvatorii montani susțin că cel mai probabil alpinistul, nefiind asigurat, a alunecat între stâncile unde a fost găsit. „S-a căutat cu echipe pedestre de salvatori montani şi jandarmi, dar din cauză că stânca era udă din cauza ploii nu s-a putut merge spre zona unde se bănuia că este.

S-a survolat zona cu un elicopter MAI şi a fost reperat la est de vârful Negoiu, în muchia Fierăstrău. S-a apelat la un elicopter cu troliu pentru extragere, dar nu s-a reuşit, zona fiind foarte dificilă, cu abrupt stâncos. S-au introdus echipele de salvatori montani pentru a fi coborât până într-o zonă de unde poate fi troliat”, au explicat aceștia, potrivit Adevărul.

Zsolt Torok a fost unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români
Zsolt Torok a fost unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români

De asemenea, Zsolt era singur pe munte când s-a întâmplat tragedia. „A plecat singur de la Bâlea Lac. Urma să se întâlnească miercuri, 14 august, cu nişte prieteni în zona vârfului Negoiu. Azi, când prietenii au ajuns la refugiul Călţun, au găsit bagajul lui acolo şi au dat alarma”, a declarat, pentru sursa anterior menționată, salvamontistul argeşean Cristian Toma.

Zsolt Torok are un palmares impresionant

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în 2013, acesta a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

La sfârşitul anului 2018, alături de colegii de expediţie Teofil Vlad şi Romeo Popa, a reuşit să escaladeze vârful Pumori (7.160 de metri) din Himalaya pe un traseu parcurs în premieră mondială. Pumori este considerat unul dintre cele mai greu de cucerit vârfuri montane din lume.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net