Aici trebuia să fie un patinoar! Cum a fost abandonat şantierul Flamaropol

Ultima actualizare:

    În urma scandalului dintre  Primăria Capitalei și constructori,  șantierul a fost abandonat
În urma scandalului dintre Primăria Capitalei și constructori, șantierul a fost abandonat

La doi paşi de stadionul Naţional, se află şantierul abandonat al noului patinoar Flamaropol, o construcţie care trebuia să fie o bijuterie sportivă, dar a ajuns o ruină de beton şi fier lăsată de izbelişte. Click! îţi spune cum de a rămas Capitala fără un patinoar olimpic.

Patinoarul Flamaropol a fost construit în anul 1952, fiind amplasat în complexul sportiv 23 August, actualmente Naţional. Zeci de ani nu s-a investit în el şi a ajuns în timp ”un uriaş cu picioare de lut”, un pericol pentru sportivi şi public. Ajuns într-o stare avansată de degradare, a fost închis în 2012 şi apoi demolat, autorităţile anunţând că în zonă va fi amenajat un nou patinoar. Edilii Capitalei au organizat o licitaţie pentru stabilirea constructorului în 2014, dar aceasta a fost contestată.

Acoperișul patinoarului  a fost gândit sub formă de parc
Acoperișul patinoarului a fost gândit sub formă de parc

De abia în luna martie 2017, câştigătorii licitaţiei, asocierea Astaldi-UTI a putut începe lucrările pentru construcţia noului patinoar şi a spaţiilor adiacente. Primăria Capitalei gândise noua construcţie cu un dublu rol: patinoar si centru sportiv şi de agrement. Patinoarul urma să aibă o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 10.000 mp, cu o capacitate de 3.100 locuri. Acoperişul patinoarului urma să fie pietonal, sub formă de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinătate. Pe teren era prevăzută o zonă de parcare în aer liber pentru aproximativ 82 autoturisme. În afară de patinoar, construcţia ar fi urmat să asigure mai multe facilităţi, precum spaţii pentru bazin de înot, sală de baschet, de fitness şi aerobic şi pentru disciplinele de sport urban, precum skateboarding, skating, escaladă. De asemenea, erau prevăzute spaţii comerciale, pentru cafenele şi restaurante.


    Acoperișul patinoarului  a fost gândit sub formă de parc
Acoperișul patinoarului a fost gândit sub formă de parc

Dacă pe hârtie şi pe post de machetă proiectul arăta frumos, realizarea sa s-a blocat şi a dus la un scandal imens între beneficiar, Primăria Capitalei şi constructor. În iunie 2019, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţa rezilierea contractului semnat cu asocierea Astaldi-UTI. Motivul? Lucrarea trebuia terminată în vara lui 2019 iar constructorul nu a putut respecta graficul de lucrări. ”Primăria Capitalei a acţionat în instanţă constructorul şi urmează ca o expertiză tehnică autorizată de instanţă să stabilească cât s-a lucrat şi dacă s-a respectat sau nu contractul. Procesul a ajuns pe rolul Tribunalului Bucureşti care urmează să stabilească un termen. Pentru că nu se ştie cât va dura procesul o să fie semnat un nou contract pentru punerea în conservare a lucrării”, au declarat pentru Click! surse din Primăria Capitalei. În prezent, lucrarea este abandonată, şantierul este părăsit, iar localnicii numesc locul ”La patinoarul fantomă”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net