Ai plătit taxa auto? Uite cum îţi recuperezi banii!

Ultima actualizare:

Persoanele care au plătit taxa auto în perioada 2007- martie 2013 îşi pot primi banii înapoi integral fără a fi nevoie să mai dea statul în judecată. Această prevedere a fost adoptată anul trecut, în toamnă, dar procedura de restituire a fost publicată în Monitorul Oficial abia acum. Iată unde vei depune cererea, care sunt actele de care ai nevoie şi cum îţi vei recupera banii.

  • Cine are dreptul să primească banii înapoi – Toate persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante în perioada 2007- martie 2013 au dreptul să-şi primească banii înapoi. 
  • Până când trebuie să depui cererea – Pentru restituirea vechii taxe auto, trebuie să depui la Fisc o cerere şi anumite documente. În lege este precizat faptul că cererile trebuie depuse în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor în care a intrat în vigoare legea, adică anul 2015. Astfel, cererea poate fi depusă cel târziu până la data de 1 ianuarie 2021. 
  • De ce acte ai nevoie – Pentru ca cererea să fie aprobată, persoanele fizice trebuie să prezinte actul de identitate, documentul care atestă plata taxei auto, cartea de identitate a maşinii şi certificatul de înmatriculare în original şi copie. Aceste acte pot fi trimise şi prin poştă, cu confirmare de primire. Dacă nu mai ai dovada plăţii taxei auto, verificarea se va face în baza de date deţinută de autorităţi. De asemenea, dacă Fiscul va considera că mai are nevoie şi de alte documente, îţi va solicita, în scris, prezentarea acestora.  
  • În cât timp se soluţionează – Cererile de restituire vor fi soluţionate în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii vor fi informaţi asupra acestui aspect în termen de 10 zile de la emiterea deciziei. Atenţie! Dacă decizia nu-ţi este favorabilă sau dacă nu se respectă termenul de soluţionare, poţi depune o contestaţie în maximum 30 de zile. Dacă nu eşti mulţumit nici de decizia referitoare la contestaţie, care se va da în alte 45 de zile de la înregistrare, atunci nu-ţi mai rămâne decât să te adresezi instanţei.   
  • Condiţii în care cererea poate fi respinsă – Cererea de restituire a banilor va fi respinsă dacă nu vei putea dovedi achitarea taxei auto, iar plata acesteia nu va putea fi identificată în evidenţele autorităţilor. De asemenea, cererea va fi respinsă dacă nu vei anexa la aceasta documentele necesare sau dacă nu vei indica un cont bancar pentru virarea sumelor pe care statul ţi le datorează. Nu în ultimul rând, cererea nu va fi aprobată dacă nu vei prezenta autorităţilor şi alte documente care-ţi sunt cerute, în termen de 60 de zile de la solicitarea acestora. 

Cum se restituie banii

  • În primul rând, trebuie să ştii că banii ţi se vor restitui în termen de 5 ani de la soluţionarea favorabilă a cererii tale, în tranşe anuale de 20% din suma datorată. Astfel, graficul tranşelor anuale de restituire va cuprinde perioada pentru fiecare tranşă anuală şi suma de bani aferentă. 
  • Prima tranşă anuală: Aceasta se va achita în luna imediat următoare datei emiterii deciziei de soluţionare a cererii tale. Adică, după 30 de zile de la aprobarea ei. 
  • Pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, banii vor fi achitaţi în luna aprilie a fiecăruia dintre cei patru ani.  
  • Pentru cererile de restituire depuse în al doilea semestru al fiecărui an, banii vor fi viraţi în cont în luna noiembrie a fiecăruia dintre cei patru ani. 

Atenţie! Statul îţi va plăti şi dobanda aferentă perioadei cuprinse între perceperea nejustificată a taxei auto şi rambursarea acesteia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net