Adio, program scurt vinerea!

Ultima actualizare:

Totul a început luni dimineaţă, când fiecare instituţie centrală a primit de la Palatul Victoria o circulară. Prin ea, angajaţii au fost informaţi că programul de muncă li s-a modificat.

Toată lumea vine la serviciu la ora 08.00 şi pleacă la ora 16.00, după fix opt ore de lucru. Inclusiv vinerea, când bugetarii erau obişnuiţi să plece acasă la ora 14.00.

Cei de la Ministerul Muncii ne-au explicat că până acum majoritatea angajaţilor din sistemul de stat lucrau de la ora 08.00 şi până la ora 16.30 şi că jumătatea de oră rămasă peste program se aduna în cele patru zile ale săptămânii.

Astfel că, în total ieşeau în plus două ore, care se scădeau vinerea. „Noi aveam program de la 08.30 până la 16.30 şi nu beneficiam de cele 30 de minute, alţii însă, da", ne-au explicat reprezentanţii de la Muncă.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că a impus acest orar fix pentru ca toţi bugetarii din instituţiile centrale să vină şi să plece de la serviciu la aceleaşi ore.

„Pur şi simplu am unificat programul de lucru al administraţiilor centrale. Asta este tot. Nu e nici o altă problemă. Cred, de fapt, că, dacă acum contează ceva, e faptul ca timpul de lucru legal, de la 08.00 la 16.00, să fie folosit cât mai bine", a precizat premierul Ungureanu. Afectaţi sunt angajaţii din ministere, prefecturi şi instituţii de concentrate.

Bugetarii din instituţiile locale nu se supun noului program, astfel că vinerea vor avea, în continuare, program scurt.

200.000 de bugetari au fost daţi afară

Bugetarii au fost mereu în atenţia şefilor de Guvern.În mandatul fostului premier Emil Boc aproximativ 200.000 au fost daţi afară, iar celor 900.000 care au rămas în sistem li s-au tăiat 25% din salariu, procent care nici până acum nu le-a fost înapoiat.

Mihai Răzvan Ungureanu nici bine nu s-a instalat la Palatul Victoria că a venit cu decizia de a-i văduvi de o zi scurtă de lucru. Sindicaliştii nu sunt, însă, de acord cu măsura şi spun că totul a fost făcut doar pentru publicitate.

PRO

„Să lucreze câte opt ore pe zi că şi noi la privat stăm câte zece ore, indiferent de zi. Să-şi facă treaba bine, atunci când avem nevoie de ei." Roxana Popescu, 29 de ani, contabil Eu am o problemă cu bugetarii, din cauza faptului că nu-şi dezlipesc fundul de pe scaun, atunci când ai o problemă de rezolvat." Marinescu Valentina, 52 de ani, economist„E normal ca bugetarii să lucreze câte opt ore în fiecare zi. Vinerea se munceşte normal la privat, aşa că nu văd de ce angajaţii de la stat să aibă un alt program." Mocanu Ion, 65 de ani, paznic

CONTRA

„Nu mi se pare normal să-i ţină şi vinerea până la ora 16.00.Trebuia să le lase programul scurt, pentru că şi aşa au salariile mici." Mariana Ciulin, 35 de ani, muncitoare „Era mai bine cu programul vechi. Vinerea plecau mai repede şi înţelegeau şi ei ceva din weekend, aşa stau la muncă." Nicolae Şerban, 62 de ani, paznic"Sunt pentru programul scurt ca să aibă oamenii mai mult timp liber, pentru a se ocupa de problemele personale."Petre Mihai, 50 de ani, muncitor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net