Adio, Dinu Patriciu!

Ultima actualizare:

    Cel mai bogat român s-a stins, marţi, la Londra. Omul de afaceri, în vârstă de 64 de ani, a fost răpus de cancerFoto: Adevărul
Cel mai bogat român s-a stins, marţi, la Londra. Omul de afaceri, în vârstă de 64 de ani, a fost răpus de cancerFoto: Adevărul

Miliardarul Dinu Patriciu (64 de ani), care a fost ani la rând cel mai bogat român, s-a stins din viaţă, marţi, la Londra învins de o boală necruţătoare. Omul de afaceri suferise un transplant de ficat în 2012, intervenţie care l-a scos practic din viaţa publică. Click! vă spune ce lasă omul de afaceri în urma sa.

A sperat până ultima clipă că va învinge boala cumplită de care suferea, ciroză hepatică. Era un optimist incurabil şi un luptător înnăscut, calităţi care l-au propulsat în topul celor mai bogaţi români. Însă, maladia l-a măcinat în ultimii trei ani şi l-a exilat de restul lumii.

Dinu Patriciu s-a stins la Londra, pe un pat de spital, înconjurat de familie. Medicul personal al miliardarului, Mihai Voiculescu, a declarat ieri că omul de afaceri a suferit o complicaţie a transplantului de ficat efectuat în decembrie 2012. Înainte de orice, Patriciu era bolnav de afaceri.

Asemeni unui arhitect vizionar, Patriciu şi-a construit un imperiu financiar de ordinul miliardelor de euro. Dintr-un magician al banilor şi investiţiilor colosale, a ajuns prizonier al propriilor afaceri, căci nu poţi să opreşti, printr-o simplă apăsare de buton, un tăvălug financiar la care ai muncit o viaţă întreagă.

„Nu pot să mă retrag în turnul meu şi să desenez”, spunea, în 2008, omul de afaceri într-un interviu acordat revistei „Forbes 500 de miliardari”, editată de ziarul Adevărul. Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, din august 2010, odată cu primele probleme de sănătate, au apărut şi primele eşecuri în afaceri. Imperiul său a început să se clatine, iar averea să se subţieze considerabil. În ultimul interviu de după operaţia de transplant a declarat: „Din păcate, când treci prin asemenea momente, ai nefericirea de a constata că oamenii pe care îi credeai oneşti devin şacali. Deasupra unui animal rănit se învârt vulturii”, a spus miliardarul. 

Afaceristul a mai suferit un şoc şi în viaţa personală. În februarie 2013 soţia sa, Dana, i-a cerut în instanţă jumătate din averea estimată la 2,3 miliarde de euro. Dinu Patriciu a intentat proces de divorţ, însă cererea lui a fost respinsă de Judecătoria Buftea pe motiv că nu a fost motivată.

Omul de afaceri a rămas căsătorit cu Dana Patriciu. Deşi a construit din temelii companii de succes, printre care şi trustul de presă Adevărul Holding, Patriciu a căutat fericirea în altă parte. N-a găsit-o în bani, ci în sânul familiei. Omul de afaceri are două fete, Ana (31 de ani) şi Maria (27 de ani), cu prima soţie, Sabina Roşianu. Fiica cea mare i-a dăruit o nepoţică, pe nume Carolina (4 ani). Membrii familiei au cerut intimitate şi decenţă după anunţul tristului eveniment. Ceremonia de înhumare a lui Dinu Patriciu va avea loc într-un cadru restrâns, posibil în Marea Britanie, unde se retrăsese de la începutul acestui an.  

"Cel mai performant om de afaceri român"

Viorel Cataramă, om de afaceri:

Viorel Cataramă
Viorel Cataramă

“L-am cunoscut pe Dinu Patriciu în 1990, împreună am făcut cu Dinu atât politică, cât şi afaceri. În ceea ce priveşte afacerile, el s-a dovedit a fi cel mai performant om din România”, a afirmat Cataramă, citat de Mediafax.

Daniel Dăianu, ex-ministru de finanţe:

Daniel Dăianu
Daniel Dăianu

“Am fost impresionat, chiar marcat, sunt foarte trist. Îl cunosc de foarte mult timp. Când a intrat în viaţa publică, fie ca politician, dar şi ca o figură proeminentă a mediului de afaceri, i-am preţuit îndrăzneala”.

Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL:

Ludovic Orban
Ludovic Orban

“Condoleanţe familiei lui Dinu Patriciu, să fie tari, să treacă peste această încercare. Din păcate, am avut o tranziţie ezitantă, lentă, dacă erau mai mulţi ca Dinu Patriciu, România ar fi ajuns foarte departe”, a spus Orban, la B1 TV.

Câţi bani lasă familiei omul de afaceri?

Dinu Patriciu şi soţia sa, Dana
Dinu Patriciu şi soţia sa, Dana

Dinu Patriciu a fost declarat de „Forbes 500 de miliardari” cel mai bogat român, cinci ani la rând (2007-2011). Averea sa a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând la 250 de milioane de euro. Cu toate acestea, omul de afaceri figurează pe poziţia 597 în cel mai recent top al miliardarilor lumii, întocmit de revista de business chineză Hurun Report, cu o avere de 2,9 miliarde de dolari (2,17 miliarde de euro). În 2007, când a vândut 75% din acţiunile deţinute la Rompetrol, averea sa era estimată la 3 miliarde de euro. Omul de afaceri avea, în plină criză, proprietăţi în Germania, Polonia şi Suedia, estimate la 1,1 miliarde de euro, conform Mediafax. În România mai avea şase clădiri de birouri. Imperiul său financiar va fi deţinut acum de cele două fete din prima căsnicie, Ana şi Maria, şi de actuala soţie, Dana. 

Care a fost evoluţia lui Dinu Patriciu

3 august 1950: Se naşte Dinu Patriciu, fiul unui cunoscut petrolist din perioada interbelică.

1990: E membru fondator al Partidului Naţional Liberal (PNL), iar până în 1992 ocupă poziţia de deputat de Timiş.

1990: Înfiinţează prima firmă privată din România, SC Alpha Construcţii şi Investiţii Imobiliare SA, companie în domeniul proiectelor de arhitectură. 

1993: Face primul milion de dolari, din proiecte de arhitectură şi dezvoltare imobiliară, după cum însuşi declara în 1996 pentru agenţia Reuters.

1996: Candidează la funcţia de primar al Capitalei din partea Partidului Liberal ’93.

1998: Cumpără compania petrolieră Rompetrol, achiziţie care avea să-l propulseze în topul bogaţilor României.

2000: Devine deputat din partea PNL, iar trei ani mai târziu se retrage din politică.

2006: Preia ziarul Adevărul şi investeşte masiv în crearea unui nou trust de presă, Adevărul Holding, care devine lider pe piaţa mass media.

2007: Vinde 75% din acţiunile Rompetrol grupului KazMunaiGaz din Kazahstan pentru suma de 2,7 miliarde dolari (cea mai mare tranzacţie din România până atunci).

2007: Înfiinţează Fundaţia Dinu Patriciu. Zeci de mii de tineri strălucitori au fost ajutaţi să-şi continue studiile în ţară sau în străinătate.

2012: E supus unui transplant de ficat, la Milano. Patriciu suferea de ciroză hepatică.

2014: În ianuarie se stabileşte la Londra, capitala Angliei, unde îşi va găsi sfârşitul.

1995 - Dinu Patriciu conducea un partid nou înfiinţat, PNL Aripa Tânără
1995 - Dinu Patriciu conducea un partid nou înfiinţat, PNL Aripa Tânără

1999 - Un an de plin avânt economic pentru Patriciu, care ajunsese să deţină 80% din acţiunile Rompetrol
1999 - Un an de plin avânt economic pentru Patriciu, care ajunsese să deţină 80% din acţiunile Rompetrol

2008 - Pentru al doilea  an consecutiv, omul de afaceri a fost declarat de Forbes cel mai bogat român
2008 - Pentru al doilea an consecutiv, omul de afaceri a fost declarat de Forbes cel mai bogat român

2013 - Întors în ţară după transplant, Patriciu a intrat în vizorul poliţiştilor antifraudă
2013 - Întors în ţară după transplant, Patriciu a intrat în vizorul poliţiştilor antifraudă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net