Timpul s-a oprit în loc în autocarul morţii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pe şosea flori, lumânări şi steaguri, iar jos, în prăpastie, fiarele maşinii, sânge uscat şi lucrurile românilor care au căzut în prăpastia morţii. Urmele tragediei din Muntenegru, în care 18 persoane au murit şi alte 29 au fost rănite, au devenit loc de pelerinaj pentru toţi turiştii.

Oamenii opresc maşinile şi caută cu privirea resturile autocarului prăbuşit în Duminica Rusaliilor, abandonat şi acum în râpă. La o săptămână de la măcelul din Muntenegru, podul de pe care a căzut maşina a devenit un adevărat loc de pelerinaj. Sârbii şi românii au adus flori, lumânări şi steaguri ale celor două ţări şi le-au aşezat pe piciorul podului distrus de violenţa impactului.

Maşina plină cu 47 de pasageri a căzut în prăpastie pe 24 iunie

simeon stalpnicul png

Toţi turiştii care tranzitează zona se opresc şi privesc îngroziţi urmele tragediei

simeon stalpnicul png

Tot autocarul este plin de sânge

simeon stalpnicul png

Localnicii şi româniiau pus flori şi lumânări pe pod

simeon stalpnicul png

„Suntem din Timişoara şi am venit să vedem ce s-a întâmplat, mai ales pentru că două dintre victime sunt de la noi. Am văzut autocarul distrus rămas în prăpastie şi ne-am îngrozit", a spus Marian, unul dintre românii care au vrut să vadă urmele nenorocirii. Pe marginea drumului care leagă Belgrad de capitala Muntenegrului, Podgoriţa, sunt zeci de locuri unde parapeţii din beton şi gardurile de fier ale podurilor ce delimitează şoseaua de prăpastie au fost smulse de avântul mortal al teribiliştilor.

Parapeţii lipsă nu au mai fost înlocuiţi. De pericolele drumului amintesc însă monumentele funerare ridicate în ultimii ani de sârbi, pentru cei care au pierit în accidente. Autocarul românesc a rămas în râpă.

Mormanul de fiare e aproape rupt în două de impactul cu stâncile, iar în jurul lui sunt împrăştiate sute de obiecte personale ale victimelor accidentului: ochelari de soare, pungi cu alimente, cosmetice şi haine, acoperite de praf şi de sânge, părăsite fără ca nimeni să se mai atingă de ele. Urmele de sânge împroşcat pe tot interiorul maşinii, acum închegate, dau senzaţia unui măcel.

Medicul Vladimir Dobricanin a coordonat îngrijirea răniţilor: «În două ore,victimele erau în spital»

Intrarea principală în cel mai mare spital din Muntenegru (Klinički Centar Crne Gore) oferă vizitatorilor o imagine impresionantă: un banner imens, prin care românii îşi arată recunoştiinţa faţă de modul în care muntenegrenii s-au implicat pentru a-i ajuta pe conaţionalii noştri răniţi. Medicul Vladimir Dobricanin este şeful Secţiei de Urgenţe şi a coordonat primirea şi îngrijirea victimelor.

„Accidentul a avut loc în jurul orei 17:00. Primii răniţi au ajuns la spital în jurul orei 18:15, iar o oră mai târziu toate victimele se aflau în spital. Până la ora 21.00, cu toţii fuseseră diagnosticaţi şi primiseră primele îngrijiri", povesteşte medicul. Acesta spune că l-a impresionat stoicismul românilor: „Mulţi dintre pacienţi aveau traume severe. Deşi erau sub stres, îşi păstrau cumpătul. Ştiau ce s-a întâmplat cu ei şi unde fuseseră aduşi. Ştiau că primesc ajutor".

24 iunie- Locul unde a căzut autocarul în râpă

28 iunie- Pe holul spitalului, românii au pus un banner de mulţumire

Sătenii din Moracica, primii la locul tragediei

Primii martori ai carnagiului şi primii oameni care au sărit în ajutorul victimelor au fost localnicii din Moracica şi din împrejurimile acestuia. Peste 20 de oameni au ajuns la locul accidentului, iar cei mai energici dintre ei au coborât pe corzi în prăpastie şi au ajutat la scoaterea victimelor din maşină şi la ţinerea tărgilor.

Muntenegrenii au sărit imediat în ajutorul românilor căzuţi în prăpastie

simeon stalpnicul png

„Una din femeile grav rănite se agăţase de mine, iar eu mă ţineam de cordelină. Ştiam că dacă fac un pas greşit ne vom prăbuşi amândoi în prăpastie, iar ea şi-ar fi putut găsi sfârşitul. M-am ţinut cât am putut de strâns în cordelină, chiar şi după ce degetele au început să îmi sângereze", a povestit Milijan Danilovici, unul dintre localnicii care au ajuns primii la locul accidentului.

Bărbatul a apucat să facă şi câteva fotografii, care înfăţişau învălmăşeala de cadavre şi răniţi zbătându-se să supravieţuiască. „Au fost scene îngrozitoare. Puţini mai aveau puterea să urle de durere din cauza oaselor rupte. Cei mai mulţi păreau mai mult morţi decât vii. Erau într-o stare de leşin, dar şi de disperare", spune Stevan Stevanovici (29 de ani), un alt salvator. Tânărul povesteşte că a alergat spre locul accidentului şi nu a mai ţinut cont că poliţiştii opriseră accesul. În scurt timp de la aflarea veştii, oamenii au dat năvală, oferindu-se să ajute la salvarea victimelor.

FOTO Imagini în premieră cu «autocarul morţii» din Muntenegru. E «văruit» cu sânge

VIDEO Reportaj exclusiv în Muntenegru: Prăpastia în care s-a prăbuşit „autocarul morţii“, loc de pelerinaj pentru turişti: „Ce-am văzut ne-a îngrozit!“ Imagini şocante!

Cei doi timişoreni care au murit în Muntenegru mergeau doar cu maşina în excursii

EXCLUSIV A murit în prăpastia din Muntenegru. Se va odihni în biserica făcută de el

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net